С. П. от Сърбия е задържан, докато извършвал телефонни измами от... килията си в Софийския затвор. Това съобщиха официално от МВР, а операцията е била на "Криминална полиция".  

На 9 ноември криминалистите засекли 47-годишния чужденец, който изтърпява наказание "лишаване от свобода" в затвора в София. При разследването у мъжа и в килията, която обитава, са открити мобилни телефони и СИМ карти, чрез които е осъществявал телефонните обаждания. По първоначални данни той набирал номерата на адвокати и в зависимост от местожителството им се представял като ръководен служител на областна дирекция или районно управление на МВР.

В телефонния разговор С.П. им обяснявал, че в съответното полицейско поделение е задържано лице, което съгласно разпоредбите на НПК  има право на адвокатска защита. След като жертвата му се съгласявал да се яви в полицията, т.е. - да стане служебен защитник, С.П. продължавал сценария. Задържаният искал да се обади на близките си и адвокатът следвало да закупи и да му продиктува номера на ваучера за предплатени СИМ карти.

Срещу С.П. е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по смисъла на чл. 211 от НК - за измама при условията на рецидив.

Както е известно, задържаните в затвора нямат никакво право да ползват телефони в килиите. Също така известен е фолклорът, че в "Софийския затвор не вкаран само кораб, защото няма река".