Има ли ръст на смъртността в годината на COVID-19? Според една от опорните точки на хората, които смятат, че обхватът на епидемията от коронавируса е преувеличен или даже, че тя е напълно измислена, смъртните случаи през 2020 г. се движат в рамките на миналата година или даже са по-малко.

Данните на НСИ, които предлагат разбивка на починалите хора в страната по седмици и сравнени със същите времеви периоди за миналата година, опровергават подобни твърдения. Само през последната седмица на октомври има скок - от 2010 починали през 2019 г., на 2662 за тази тази година. Увеличение на смъртните случаи има и за четвъртата, предпоследна седмица на октомври - от 1867 през миналата година, до 2325 през 2020-а.

Трябва да се уточни, че няма данни за отделните причини за смъртност. 

Данните показват още, че движението нагоре на броя на починалите започва още от летните месеци. В първите месеци на годината, включително и през март, април, май и юни, когато бяха големите рестрикции и се смяташе, че е първата вълна на епидемията, статистиката отчита по-малко смъртни случаи спрямо същите времеви периоди година по-рано.

Съществува и допускане, че ограниченият достъп до медицинска помощ за около месец и половина, през времето, когато беше напълно спрян плановият прием в страната, може да е допринесъл в забавяне на лечението и влошаване на хода на протичане на много болести. 

Данните сочат още и че през 43-тата и 44-ата седмици от тази година - двете последни за месец октомври, има най-голям брой смъртни случаи от 2015 г. насам за същите периоди от време.