В близките дни ще има новини, свързани с безплатни PCR тестове. Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Той поясни, че тестването трябва да се разшири.

"Опитът на други държави показва, че това ограничава заразата. Ако цената е повече безплатни PCR тестове, отговорът е да", заяви Дончев.

Той обаче допълни, че трябва да се действа разумно, за да може да се тества всеки, за когото има съмнения.

"В същото време трябва избегнем случаите при хипохондрия някой да се тества 10 пъти седмично", категоричен бе Дончев.

И допълни:

"Има пари за безплатни PCR тестове. Очаквайте в близките седмици новини в тази посока. Фокусирани върху тези, които имат нужда."

Дончев заяви, че летните месеци не са били "проспани", а времето е било използвано по най-добрия начин и лекарите вече имат опит с коронавируса. Той припомни, че голямата част от заболелите успяват да бъдат излекувани.

"Не, няма да затворим държавата. Имаме готовност да прилагаме ескалиращи мерки - без да се предвижда пълно затваряне", каза вицепремиерът.

И за пореден път повтори, че КПП около градовете няма да има, защото от тях вече нямало смисъл, тъй като вирусът не е локализиран в определени региони, а е навсякъде.

"Мерки ще бъдат прилагани каквито има нужда, за да запазим здравето, да не съсипваме икономиката. Какъвто и контрол да се прилага, нищо не може да замени личната отговорност - дистанция, маски, миене на ръцете", каза Дончев.

Правителството имало готов списък с мерки, но те не са драстични и ограничителни. 

"Целият контролен апарат на държавата не може да замени личната отговорност. Какво се случва зависи от самите нас", каза Дончев.

И призова, преди да се искат нови мерки, да се спазват съществуващите.

Дончев заяви, че целта на правителството не е да оцелява, а да свърши работата си докрай.

По отношение на бюджета за следващата година той коментира, че в него няма нищо отрязано, като същевременно са предвидени повече пари за лекари, полицаи, учители.

"Разоряващият бюджет е политическо клише", заяви Дончев по повод критиките ("разоряващ" бе определение, използвано от президента Румен Радев - б.р.).

По темата "Северна Македония" вицепремиерът коментира, че България остава отворена до последния възможен момент да подкрепи някакъв прогрес, ако такъв има. Дончев отрече да има натиск върху България от големи държави и изтъкна, че в ЕС не трябва да се внасят стари, неразрешени проблеми.

"Те първо трябва да се изчистят. Достатъчно стъпки сме правили в тази посока. Очевидно е, че става дума за процес, въпросът е колко дълъг ще бъде този процес. Не считам, че разширяването на ЕС ще бъде популярна тема много дълго време", каза Дончев.

То заяви, че всеки може да има каквато идентичност иска, но що се отнася до тълкуването на историята, там степените на свобода не са такива, защото историята е наука, базираща се на документи.

Дончев все пак призна, че прогрес в Скопие има, но той е недостатъчен. На въпрос дали е възможно един ден от Северна Македония да кажат, че българският език произлиза от македонския, Дончев заяви:

"Напълно е възможно, надявам се да не се случи."