Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън победи на президентските избори в САЩ и в т.нар. колебаещ се щат Аризона, спечелвайки неговите 11 гласа в 538-членната Електорална колегия, предаде ТАСС, цитирайки телевизия Си Ен Ен.

Според оценката на телевизионния канал при обработени 99 на сто от подадените бюлетини, Байдън събира 49,4 на сто от гласовете на избирателите, а републиканецът Доналд Тръмп - 49,1 на сто. Разликата между двамата претенденти е над 11 хиляди гласа. Агенция Асошиейтед прес и телевизия “Фокс нюз” още по-рано прогнозираха победата на Байдън в Аризона. Байдън е едва вторият демократ за последните 70 години, който побеждава в този силно републикански щат.

Така той вече си е осигурил победата над Тръмп, защото с 11-те гласа от Аризона до момента е спечелил 290 гласа в колегията при необходими 270, отбелязва Ройтерс. Аризона наред с Джорджия и Северна Каролина са последните щати, които все още не са подали окончателни резултати, макар че победителят в тях е практически ясен. Байдън продължава да води в Джорджия (с 16 гласа в колегията), а Тръмп - в Северна Каролина (с 15 гласа).

Предизборният щаб на Тръмп още преди няколко дни подаде иск в съд в Аризона с аргумента, че някои бюлетини, подадени там в деня на изборите, не са били преброени поради грешка, допусната от служители в избирателните секции на окръг Марикопа. Представителите на Тръмп искат тези бюлетини да бъдат проверени ръчно.

Байдън вече се обяви за победител, а Тръмп все още не е признал поражението си и води съдебни битки в няколко щата, оспорвайки преброяването на бюлетините, защото според него е имало много нарушения от страна на демократите. Всичко това блокира нормалния преход на властта между настоящата и бъдещите администрации. Президентът е под натиск и от влиятелни среди в собствената си партия да признае поражението си.

Байдън е спечелил и масовия вот в национален мащаб, тъй като до момента изпреварва Тръмп с 5,3 млн. гласа, или с 3,4 процентни пункта.