Библията е най-влиятелната книга и днес. Следвана от "Произходът на видовете" на Чарлз Дарвин. Поне според данните от представително проучване, в което са участвали 2044 жители на Великобритания, проведено от YouGov. Разликата между двете най-важни книги е само 2 на сто. Третото място е за "Кратка история на времето" на гениалния Стивън Хонкинг. Следва трудът на друг учен легенда Алберт Айнщайн за относителността. В топ 10 на книгите, които са най-ценни за човечеството място намират само два романа - "1984" на Джордж Оруел и "Да убиеш пресмехулник" на Харпър Лий.

На осма позиция е Коранът, на девета - Адам Смит с "Богатството на нациите", книга, която поставя основите на модерната икономическа теория, и на десето - Джеймс Уотсън с "Двойната спирала", която дефинира ДНК.

Участниците в изследването получават списък с 30 заглавия като трябва да изберат три от тях. Така се получава класацията. В топ 10 не успяват да влязат иначе любими на британците книги като "Алиса в страната на чудесата" и "Гордост и предразсъдъци"  и двете с по 4%. По 5 на сто вземат Комунистическият манифест, "Война и мир" на Лев Толстой и "Хамлет" на Шекспир.

Любопитно е това съревнование за първото място. Библията, която постулира, че "в началото Бог създаде небето и земята". И теорията на Дарвин за естествения подбор, която разтърсва из основи християнската доктрина. Точно тези, на пръв поглед влизащи във взаимно противоречие, книги са най-ценните според британците.  

 "Първият въпрос, който ме заинтригува беше дали близките проценти за Дарвин и Библията са знак за продължаващата поляризация между религията и науката, или обратно означават постигането на някакъв разумен баланс", казва един от авторите на изследването Том Уокър пред "Гардиън". Той обръща внимание и на друг факт - присъствието на Корана на челни позиции."Това се дължи на влиянието на световния дебат за Исляма", смята той. 

Участниците са били помолени и да обяснят своя избор. Най-общо Библията е предпочитана, защото "съдържа принципи/насоки да бъдем добри хора". "Произходът на видовете" - защото "дава отговори на фундаментални въпроси на човешкото съществуване".

Оказва се, че има разминавания в избора по пол. Мъжете нареждат заглавията така: Дарвин, Библията, Хокинг, Оруел. При жените класацията е Библията, Дарвин, Хокинг, Айнщайн, Харпър Лий.

Списъкът включва книги, които се смята, че имат влияние или дават генерални обяснение за света. Много по-рядък е изборът на заглавия, които четем, за да намерим собствени обяснения. Уокър дава пример с "Кратка история на времето" на Хокинг, която "вероятно е един от най-малко четените бестселъри". Същото е и с книгите на Айнщайн, и Нютон - едва ли повечето от анкетираните ги държат на нощните си шкафче или даже въобще ги притежават в библиотеките им. Заради тази логика на избор и класики като "Война и мир" и "Хамлет" остават извън топ 10.

Колко различен би бил резултатът от изследването, ако беше проведено преди 100 или дори 30 години, пита се Уокър. Или ако го проведем след 30 години. "Дали тогава Дарвин ще продължава да води, къде ще е мястото на Корана" и т. н. Много въпроси остават отворени.

Ето и топ 10 на най-влиятелните книги (според британците):

1. Библията -37%

2. "Произходът на видовете" на Чарлз Дарвин - 35%

3. "Кратка история на времето" на Стивън Хокинг - 17%

4. Теория на относителността на Албърт Айнщайн - 15%

5. "1984" на Джордж Оруел - 14%

6. Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica на Исаак Нютон - 12%

7. "Да убиеш пресмехулник" на Харпър Лий - 10%

8. Коранът - 9%

9. "Богатството на нациите" на Адам Смит - 7%

10. "Двойната спирала" на Джеймс Уотсън - 6%