Часове след като във Вашингтон десетки хиляди привърженици на президента Доналд Тръмп демонстрираха подкрепата си за президента и протестираха срещу откраднатите според тях избори, се стигна до сблъсъци между тях и контрадемонстранти. На видеозаписи, качени в социалните мрежи, се вижда как след падането на нощта по улиците избухва насилие - води се юмручен бой, използват се пръти.

Вестник "Вашингтон пост" пише за един човек, който е бил наръган. В ранните вечерни часове полицията съобщи за най-малко десет арестувани, от които четирима за притежание на оръжие, информира БТА.

Хиляди ревностни привърженици на президента Доналд Тръмп се събраха в събота във Вашингтон, повтаряйки неверните му твърдения за откраднати избори. Те се струпаха от двете страни на улицата при преминаването на кортежа с колата му, когато той реши да се отклони от маршрута си, за да ги поздрави, напускайки града, предаде Асошиейтед прес. Някои ентусиазирано тичаха успоредно с кортежа, чуваха се скандирания "САЩ, САЩ" и "Още четири години". Мнозина носеха американски знамена. Един от участниците в няколкото прояви, организирани днес във Вашингтон, каза, че иска да вдъхне увереност и оптимизъм на Тръмп и да му покаже, че го подкрепя. След като преминаха в шествие от Фрийдъм плаза близо до Белия дом по Пенсилвания авеню, привържениците на Тръмп се събраха пред сградата на Върховния съд.

Още преди седмица американски медии обявиха, че кандидатът на демократите Джо Байдън печели изборите, но Тръмп не е признал поражението си и заплаши със съдебни битки за оспорване на резултата.

Сред ораторите беше републиканката Марджъри Тейлър Грийн, избрана за член на Камарата на представителите от щата Джорджия, изразявала расистки възгледи и подкрепяла конспиративни теории. Тя призова хората мирно да вървят към Върховния съд. Сред участниците в шествието имаше представители на "Гордите момчета", неофашистка групировка, известна с участието си в улични сблъсъци с идеологическите си опоненти по време на митинги.

Като цяло самите демонстрации бяха мирни.

Полицията беше отцепила големи части от центъра на града, преди проявите, организирани главно чрез социалните мрежи.

Шествия в подкрепа на Тръмп имаше и в Делрей бийч, Флорида, където няколкостотин души демонстрираха с плакати, на които пишеше "Пребройте всеки глас" и "Не можем да живеем с марксистко правителство".

В Лансинг, Мичиган, протестиращи се събраха пред Капитолия. Ораторите на митинга изразиха съмнение в резултатите, показващи, че кандидатът на демократите Джо Байдън печели щата с преднина от над 140 000 гласа.

Във Финикс, Аризона, според полицията около 1500 души са се събрали пред местния щатски парламент, за да протестират срещу победата с малка разлика на Байдън в щата.