Кинезитерапевт, медицински сестри лекуват пациентите в COVID отделението на болницата в Свищов. Без лекар. Кметът на града Генчо Генчев, който не е медицинско лице, доскоро беше доброволец там, но вече и той е заразен и болен. Временно изпълняващият длъжността управител на лечебното заведение Илиян Венков, който е икономист, също влиза в отделението, за да помага.

"Положението при нас остава рисково", оцени ситуацията пред бТВ Венков. Няма как да предложим ефективно лечение на увеличаващия си поток от пациенти, смята той.

Венков обясни, че "се извършва частична визитация от лекари".

На въпрос наблюдават ли лекари пациентите, той отговори: "За съжаление, не редовно." 

"Неведнъж сме призовавали за някаква помощ, дори чрез временна заетост, и аз не знам вече как да ни помогнат", добави управителят на общинската болница.

"Беше ад в отделението", каза кметът пред бТВ.

Лечението става по телефона с консултации от специалисти от вътрешното отделение и частична визитация. Лекарите обаче били възрастни и с придружаващи заболявания. Кметът похвали и инфекционист от Сливен, който по всяко време на денонощието давал съвети как да се действа в една или в друга ситуация.

Викали Спешна помощ, когато се налагало да се реанимират пациенти.

COVID отделението е на първия етаж на болницата и в момента в него има 15 пациенти. За по-малко от месец през него са минали близо 70 пациенти. Лечението им се осъществява без лекар вътре в отделението, 25 дни за болните се грижи една сестра, тя се разболява, на нейно място идва друга сестра, която също се заразява.

Кинезитерапевтът Искрен Костадинов разказа, че в отделението помага на медицинската сестра - разнася лекарства, мери температура, кръвното налягане на пациентите. В неговите ръце издъхва пациент, на когото той слага кислородна маска и следи монитора за показателите му.

"Г-н Венков винаги е налице, държи връзка с лекарите. Дежурната сестра държи връзка с лекаря, който е на смяна", обясни той.

На въпрос дали цялата лекарска грижа става по телефона, кинезитерапевтът отговори: "За съжаление, да."

БСП командирова депутатите си лекари в Свищов и Шумен

По-късно лидерката на БСП Корнелия Нинова, която наскоро боледува от COVID-19, съобщи във фейсбук, че депутатите от БСП, които са лекари, отиват да помагат на болниците в Свищов и в Шумен.