След боледуване от COVID почина дългогодишният генерален директор на БТА Максим Минчев.

Това съобщи информационната агенция.

"Ще го запомним като рядко добър, работлив и обаятелен човек.

Екипът на БТА изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките на Максим", написаха колегите на Минчев.

С емоционална публикация във фейсбук почете паметта на Минчев Гергана Паси.

"Днес загубихме от COVID най-близкия си приятел, кум, кръстник на децата ни Максим Минчев. Наш семеен спътник от 30 години. Най-любознателната, търсеща, обичаща, пътуваща, ведра душа, която Мони привнесе в живота ми, за да остане с нас завинаги.

Заради пандемията не успяхме да видим малкото места по света, в които не беше стъпвал, но познаваше, сякаш си живял там. Ти превърна нашата скромна група от туристи в пътешественици!!", написа тя

Мир на праха ти, любими Макс!!. Пак пътуваш нанякъде...."

Максим Минчев е роден на 5 юни 1953 г. в София, Народна република България. През 1972 – 1976 г. завършва специалност „Журналистика“ във Лвовски университет.

През 1983 – 1986 г. учи специалност „Педагогика“ във Военна академия „Георги Раковски“. През 1993 – 1996 г. е стипендиант на НАТО, към щаб–квартирата на НАТО в Брюксел.

От 1991 г. е член на Управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, членува и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност. От 2003 г. е генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА).

През 2016 г. става генерален секретар на NAWC (Световен съвет на информационните агенции). През 2016 г. става президент на EANA (Асоциация на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа) и BSANNA (Асоциация на информационните агенции от Черноморския регион).

Членува в Съюза на българските журналисти (СБЖ), Съюза на българските писатели (СБП) и Международната организация на журналистите (МОЖ)

Клуб Z изказва съболезнования на семейството и на близките на Максим Минчев за тежката им загуба.