Венецуела ще купи 10 милиона дози от руската ваксина срещу новия коронавирус "Спутник V", съобщи президентът Николас Мадуро, цитиран от Франс прес.

"Гарантирахме повече от 10 милиона ваксини за първото тримесечие на следващата година... А също, че Венецуела ще произвежда руската ваксина в своите лаборатории", каза президентът социалист на официално събитие в столицата Каракас, излъчвано по държавната телевизия.

През миналата седмица венецуелска делегация, водена от вицепрезидента Делси Родригес, бе на посещение в Русия. Мадуро обясни, че основната цел на визитата е била именно "да бъдат постигнати споразумения за ваксината".

В момента "Спутник V" е на третия етап от клиничните си изпитания. Русия каза, че ефективността на нейната ваксина е 92 процента.

Съобщението бе направено броени дни след като американската фармацевтична компания "Пфайзер" (Pfizer) и германската "Бионтек" (BioNTech) обявиха, че техният продукт е ефикасен в 90 на сто от случаите.

Венецуелското правителство уверява, че е ограничило разпространението на новия коронавирус. В страната с население от 30 милиона души официално са регистрирани близо 97 хиляди случая на заразяване, 848 от които са завършили със смърт.

Опозицията и неправителствени организации поставят тези данни под съмнение и смятат, че ситуацията е много по-тежка, отбелязва АФП.

За сравнение, в съседна Колумбия потвърдените случаи на коронавирус са близо 1,200 млн. Над 34 хиляди души са починали, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

БТА