Нова ваксина срещу COVID-19 е почти 95% ефективна, показва ранно изследване на американската компания Moderna, цитирано от Би Би Си.

Резултатите наподобяват данните от ваксината на Pfizer. И двете компании използваха изключително иновативен и експериментален подход при проектирането на ваксините си.

Moderna обяви, че това е "страхотен ден". Фирмата планира да кандидатства за одобрение за използване на ваксината през следващите няколко седмици.

Това обаче са все още ранни данни и ключовите въпроси остават без отговор.

Колко добра е ваксината?

В изследването участвали 30 000 души в САЩ, като на половината били дадени по две дози от ваксината с интервал от четири седмици. Останалите получили инжекции с неефективен разтвор.

Анализът се основава на първите 95 заразени, които развиват симптоми на COVID-19. Само при 5 от случаите е имало хора, на които е прилагана ваксината, докато 90 са били тези, на които е било приложено фиктивното лечение. Затова компанията смята, че ваксината защитава до 94,5%.

Данните показват също, че в процеса е имало 11 случая на тежък COVID, но нито един не се е случил при хора, които са били имунизирани.

"Общата ефективност беше забележителна... това е страхотен ден", каза Тал Закс, главният медицински директор в "Модерна", пред BBC News.

Какво не знаем?

Все още не се знае колко дълготраен ще е имунитетът. Състоянието на доброволците в изследването ще трябва да се следи още дълго време, за да получим окончателен отговор на този въпрос.

Не е ясно и колко ефективна ще е ваксината при по-възрастните хора. Нито дали ограничава развиването на тежки симптоми, или също така спира разпространяването на вируса.

Дали е безопасна

Не са съобщени за никакви тежки странични ефекти след инжектирането на ваксината. Някои доброволци са се оплаквали от умора и главоболие.

"Това са ефектите, които очакваме от ваксина, която работи и предизвиква добра имунна реакция", изтъква професор Питър Опеншоу от Имперския колеж на Лондон.

Чия ваксина е по-успешна - на Moderna или на Pfizer

И двете ваксини използват един и същ метод за инжектиране на част от генетичния код на вируса, за да предизвикат имунна реакция. Предварителните данни са много сходни - около 90% защита при ваксината на Pfizer и около 95% - на Moderna.

Но все още предстоят тестове и това не са окончателните данни. 

Изглежда, че ваксината на Moderna се съхранява по-лесно, тъй като остава стабилна при минус 20°С до шест месеца и може да се съхранява в стандартен хладилник до месец.

Ваксината на Pfizer се нуждае от ултрастудено съхранение при около минус 75°С, но може да се съхранява в хладилника пет дни.