Унгария и Полша блокираха днес приемането на бюджета на ЕС и плана за  възстановяване от COVID-19, предаде Ройтерс.

Това стана на среща на постоянните представители на 27-те страни членки в Брюксел.

Будапеща и Варшава се противопоставиха на задействането на механизма, който може да лиши от европейски фондове държави, обвинени в незачитане на върховенството на закона, т.е. независимостта на съдебната система и спазването на основни права.

Според дипломати, цитирани от "Политико" посланиците на двете държави не подкрепили писмената процедура за т.нер. Решение за собствени ресурси. Става дума за набиране на приходи от страна на ЕС. Това е предварително условие за вземане на заеми от Фонда за възстановяване.

В началото на месеца Европарламентът и страните членки се споразумяха в началото на ноември по този механизъм. Това пък отвори след това пътя за споразумение по европейския бюджет за 2021-2027, с който е подкрепен планът за съживяване.

В същото време посланиците одобриха обвързването на еврофондовете с върховенството на закона. За това бе достатъчно квалифицирано мнозинство – най-валко 55 на сто от страните членки на ЕС, чието население съставлява поне 65 процента от това на Съюза.

Но гласуването на бюджета на стойност 1,1 трилиона евро и Фонда за възстановяване за 750 милиарда евро изисква единодушие. И тук две страни членки бяха против, съобщи германското председателство.

Блокирането означава, че парите за възстановяване на всички страни от ЕС от рецесията в резултат на COVID-19 ще бъдат забавени. Идеята бе те да бъдат отпускани още от началото на 2021 г.

„Ако уважавате върховенството на закона, няма от какво да се плашите. Отказът от кризисно финансиране на цяла Европа в най-тежката от десетилетия криза е бедотговорен“, написа в туитър Манфред Вебер – председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП).

Стъпката на Унгария и Полша не бе неочаквана. Двете страни изпратиха писма до Еврокомисията, в които предупредиха, че ще блокират бюджета. Правителствата на тези две страни открито заявиха, че не са доволни от обвързването на еврофондовете с върховенството на закона.

Срещу тези държави е започната процедура по член 7 за незачитане на европейските ценности. Ако гореспоменатото обвързване остане в сила, те ще загубят финансиране за десетки милиони евро.