Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е уволнил директора на Агенцията по киберсигурността и сигурността на инфраструктурата Крис Кребс. По думите на държавния глава Кребс е направил "изключително неточно" изявление относно сигурността на американските избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
През последните седмици оглавяваната от Кребс агенция казваше, че тазгодишните избори са "най-сигурните в американската история". Той освен това опровергаваше лично в туитър неверните твърдения за изборни измами, които често са лансирани от президента, отбелязва ДПА.
Като шеф на Агенцията по киберсигурността и сигурността на инфраструктурата Кребс беше един от най-висшестоящите служители, които имаха за задача да пазят изборната инфраструктура от чуждестранна намеса и измами.

Тръмп се опитва да преобърне изборните резултати - които според всички големи медии показват, че победител е избраният президент Джо Байдън - твърдейки, че гласуването из страната е било манипулирано в негова вреда.
Адвокатите на Тръмп оспорват в съда изборните резултати в различни щати - безуспешно. Същевременно самите щати имат краен срок до началото на декември официално да удостоверят изборните си резултати. Вчера кампанията на президента обяви, че завежда иск срещу победата на Байдън в Невада, предаде Ройтерс.
Съд в Пенсилвания не удовлетвори иска на Тръмп срещу гласуването във Филаделфия, предаде ТАСС. Според екипа на американския президент наблюдателите там не са имали възможност да следят броенето на гласовете в избирателните секции.
Над 2700 бюлетини за предварителното гласуване не са били отчетени при броенето на гласовете на президентските избори в САЩ в окръг Файет, щата Джорджия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на данни на местните власти.
Става дума за бюлетини за предварителното гласуване, подадени от жители на окръга в избирателни секции. Според представител на окръжната избирателна комисия около 2755 бюлетини са били сканирани при получаването, но по неизвестна причина сътрудниците на избирателните секции не са ги отчели при броенето на гласовете. Представителят на окръжната избирателна комисия заяви, че грешката е единичен случай и е допусната случайно.
По оценки на водещите американски медии във Файет побеждава Тръмп с 52,5 на сто от гласовете срещу 46,1 за демократа Байдън. Разликата между двамата е над 4400 гласа. Преди това в окръг Флойд, Джорджия, бяха намерени около 2600 необработени бюлетини.
В първите дни след изборите в Джорджия (даваща 16 гласа в Избирателната колегия) водеше Тръмп, но при броенето на бюлетините разликата между него и Байдън постепенно започна да намалява и на 6 ноември демократът поведе. По данни на Ен Би Си към момента Байдън води пред Тръмп с 0,3 на сто от гласовете. Поради прекалено малката разлика се наложи да бъде извършено повторно броене на бюлетините. Крайният срок за обявяването на официалните резултати от гласуването в Джорджия е 20 ноември.