Двама възрастни и тежко болни пациенти са починали в понеделник в пловдивска болница в рамките на няколко часа в очакване да бъдат приети, предаде БНТ.

Инцидентът, по който вече тече проверка, е станал в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдиви, съобщи телевизията. Те са били пренасочени там от Инфекциозната клиника, където са се лекували в предишните дни.

Видео в интернет показва как двамата мъже в очевидно безпомощно състояние чакат. Единият, Господин Господинов от с. Брестник, е пред входа на клиниката и диша с кислородна маска, а другият Любчо Лалев от Пловдив е легнал на стълбище до входа.

Господинов, който има ред тежки хронични заболявания, е поддържал цялата предна седмица температура от 37,4 градуса и след няколко отказа най-после миналата събота са го приели в Инфекциозната болница в Пловдив, откъдето го изпращат в новото COVID-19 отделение на Клиниката по алергология, а оттам след час му казват, че го връщат, откъдето са го изпратили.

Принуден е да чака с часове на регистратурата, да изкачва пеша стълби до третия етаж, макар да не му достига въздух.

"Съпругът ми е инвалид 100 процента, с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стента, с три байпаса, рак на бъбреците, през ден е на хемодиализа", разказа през сълзи пред камерата съпругата му Мария Господинова. "Ние седяхме около два часа, регистриран е на регистратурата, моят мъж вече нямаше сили. Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях".

В Инфекциозната клиника, където е престоял до понеделник, Господинов е бил предвиден за хемодиализа, която по неясни засега причини не е направена, предаде БНТ. Отново решават да го транспортират в другата клиника.

"Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши", разказа съпругата му. 

 Минути по-късно Господинов издъхва на реанимационната маса. Според БНТ в смъртния му акт пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е имал потвърдена диагноза за COVID-19, за която съпругата му не знаела.

Лалев умира часове след Господинов. Близките му са отказали да говорят пред телевизията.

Семействата на двамата починали обмислят да заведат иск срещу Министерството на здравеопазването, съобщи БНТ.