Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че няма да вземе отношение за случая в Пловдив, при който двама пациенти починаха, след като бяха оставени да чакат помощ на стълбите на болницата "Св. Георги", докато не види резултатите от проверката. И добави, че това, което се случва в Пловдив, е "върхът на айсберга".

"Назначена е вътрешна проверка, поисках и проверка от прокуратурата, за да разберем кой е крив, кой прав. Докато не приключи проверката, няма да взема отношение", каза той по време на седмичния брифинг, посветен на пандемичната ситуация в страната.

Той отдаде случилото се на незавършената система на реформи в здравеопазването.

Добави, че не оправдава по никакъв начин случилото се.

"Това, което се случва, е неприемливо за човешките очи", каза още той. 

По думите му обаче, когато работиш в лечебно заведение, има и друга страна на истината.

За ситуацията в Пловдив той все пак каза конкретно:

"Знам, че лекарите и сестрите са били достатъчно, били са по местата си и са работели с други пациенти."

Според министъра "здравната система като цяло се справя в момента".

След което отново се впусна в дълга тирада за мерките, неспазването им и за здравната системата като цяло.

"Здравната система като цяло се справя в момента, но ако продължим с неспазването на мерките и толерирането на мнения, че няма коронавирус, ако продължаваме да горим маски и да наричаме българските лекари "убийци", да бием лекари и сестри и да обясняваме, че са бяла мафия, ще загубим тези хора. Ето, за болницата в Шумен нещата изглеждат страшно. Подкрепяйте лекарите. Това, което се случва в Пловдив, е върхът на айсберга. Случват се такива неща. Защо? Защото здравеопазната система е нереформирана", каза още Ангелов.

След което продължи с общи размисли за състоянието на системата.

"И до какво доведоха тези реформи? Личните лекари са еднолични търговци, министърът на здравеопазването не им е началник, ДКЦ-та са подчинени на кмета. Благодаря на кметовете за разбирането. Но министърът няма възможност да нарежда на лекарите в ДКЦ-тата. Министърът на здравеопзването е собственик на университетските болници и акционер в областните болници. Но не и в общинските, министърът там не може да се разпорежда. Да дам пример - болницата в Карлово. Областният управител поиска оставката на директора - ни вопъл, ни стон. Министърът на здравеопазването може само да наблюдава този процес. Даде се огромен капацитет от пари, за да се реформира системата на образованието. Беше извършен дълбок системен анализ, тук е министър Вълчев, реши се кои са стратегическите училища и направления, кои са защитените. Това трябва да се случи и в здравеопазването. Трябва да направим държавни болници, многопрофилни, стратегически. И ние сега ги виждаме кои са те. Ако ме питате дали сега те са изградени по начина, по който трябва да са изградени, не, не са изградени. Не изглеждат като европейски болници. Какво трябва да направим? Министерството на здравеопазването има ограничен ресурс от капиталови средства, за да ги направи такива, каквито трябва да изглеждат. Да, няма в сградите асансьор. Да, сградите са на 140 години. Това е факт. Но и в Америка има болници на 140 години, които са направени. Реформата не е завършена, това е резултатът. Не можем в хода на епидемия да стартираме реформа. Нито да се лутаме от една крайност в друга. Трябва да градим силата на българското здравеопазване там, където те са слаби. Трябва да създаваме сега комуникациите там, където те са скъсани", каза още той.

Общо по повод ситуацията в страната обаче министърът обяви, че е готов още днес да си тръгне."