Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел, съобщи преди началото на онлайн заседанието на Европейския съвет днес правителствената информационна служба. Двамата са обсъдили именно темите преди видеоконференцията на правителствените ръководители в ЕС. Темите са общите действия на ЕС в отговор на пандемията от коронавирус.

Българският премиер изрази задоволство от доклада на Германското председателство на Съвета на ЕС относно напредъка по координирания подход на ЕС в отговор на пандемията. Борисов подчерта, че Европейският съюз трябва да продължи пътя си на единство в борбата с последиците от вируса, става ясно от съобщението.

Премиерът е благодарил на канцлера Меркел за постигнатото от Германското председателство споразумение с Европейския парламент за следващата Многогодишна финансова рамка и за Пакета за възстановяване. Премиерът Борисов "изрази надежда" рамката и решението за собствените ресурси да бъдат одобрени възможно най-бързо от Съвета на ЕС, за да може държавите членки да се възползват от тези инструменти и финансови ресурси навременно и пълноценно в борбата с вируса и последиците от него, се казва в съобщението.

Въпреки постигнатото споразумение с ЕП, за което Борисов благодари, три държави членки на Съюза наложиха вето за приемане на европейския бюджет за следващите 7 години заради принципа на обвързване на еврофондовете с върховенството на закона в страните. Това са Полша, Унгария, а към тях се присъедини и Словения. Това поставя под въпрос кога държавите ще могат да се възползват от финансиране. 

Борисов е посочил, че предложеният пакет за МФР и „Следващо поколение ЕС“ е балансиран и приемлив за страната ни. И бил категоричен, че "сега е моментът да покажем на нашите граждани, че можем да се обединим и да действаме заедно".