Парламентът реши да даде отново възможност на държавните служители, които са членове на бордовете на публични компании, да получават бонуси. Това стана по време на дълго заседание на Народното събрание, на което се обсъждаха пакетът от данъчни закони за следващата година. 

Решението, което бе тежко критикувано от БСП, така и не бе защитено от неговия вносител Менда Стоянова, въпреки настояването на опозицията, която така и не разбра кому е нужно такова развитие. Припомняме, че именно ГЕРБ - по разпореждане на премиера Бойко Борисов, премахна през 2012 г. възможността за получаване на възнаграждението за държавните служители в бордовете на фирмите. Това стана след огромен скандал с тогашните шефове на НЗОК, агенцията по вписванията и др. за получавани допълнителни средства в размер на хиляди левове. 

В мотивите на предложението все пак пише, че така се поправяла празнота в законодателството, защото невъзможността за получаване на възнаграждения водела до неравнопоставеност. 

Днес депутатите приеха и че срокът за годишните данъчни декларации и внасянето на вноски по данъчни плащания от компаниите се измества от 31 март на 30 юни.

Допълнително данъчна отстъпка до 2000 лв. ще могат да получават всички, които правят ремонти и подобрения в собствените си домове, но при условие, че имат издадена касова бележка или фактура от фирмата, която е направила ремонта. Така държавата се надява да изсветли сектора на ремонтните дейности у нас. 

В крайна сметка бяха прокарани и скандалните поправки "СУПТО" за фирмените софтуери, но този път - изпозлването им ще става единствено доброволно. Тези, които решат да ползват СУПТО ще се възползват от данъчни остъпки. 

На второ четене мина и поредната остъпка пред ресторантьорите - намаляване на ДДС ставката на 9% за досатвката на храна за вкъщи. Обещанието е, че тази мярка, както и генералното сваляне на ставката за храната в ресторантите, ще действа временно като антикризисен приом.

В същото време храната от хранителните вериги и топлите витрини си остава с високата ставка, а управляващите въобще не обсъдиха протестите на търговците, които обявиха, че с новите промени са поставени в неравнопоставено положение. 

На единната ставка остава и облагането на лекарствата, въпреки яростната защита на поправката от страна на БСП. В интерес на истината от левицата искат намаляване на този данък всяка година.