Първите резултати от вътрешната проверка на потресаващия случай от Пловдив със зарязаните на студа и на стълбите без грижа двама пациенти с коронавирус, които впоследствие починаха, показват, че 7 души носят вина. 

Това съобщиха днес от УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД официално. Един административен ръководител, един лекар, двама санитари и шофьор на линейка вече са в процедура на уволнение. Други двама служители на болницата, които отговарят за прясно отвореното ново отделение за лечение на коронавирус, са с последно предупреждение за уволнение. 

Вътрешната проверка продължава. От лечебното заведение твърдят още, че от днес се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг. Към проверката се включва и новият сигнал за починал пациент в звеното, за който днес съобщи бТВ. Според репортажа пациент е починал на 18 ноември, след като не е получил нужната помощ.

 
За случая с двамата починали пациенти се разбра на 18 ноември. Съпругата на един от тях - Мария Господинова, бе заснела кадри как двамата мъже чакат прием. Навън пред отделението. Единият, съпругът й Господин Господинов от с. Брестник, е пред входа на клиниката и диша с кислородна маска, а другият, Любчо Лалев от Пловдив, е легнал на стълбище до входа. Жената разказа за случая подробно, твърдейки, че в продължение на много дълго време никой не се е отзовал за помощ.

 

От УМБАЛ "Свети Георги" първоначално бе обяснено от директора д-р Карен Джамбазов, че времето, в което пациентите не са получили настаняване и помощ, е било по-кратко, отколкото твърдят близките. Допълни, че "това отделение работи от 3-4 дена. На практика логистиката не е напълно изчистена, мисля, че повече това няма да се получава." Назначи и проверка. 

Прокуратурата пък се самосезира по случая. Оттам заявиха, че проверката ще трае около 2 седмици.

Ето и пълния текст на съобщението от УМБАЛ "Свети Георги":

Готови са първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив, по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото COVID звено, които впоследствие починаха. 

В резултат на събраните материали и доклад на нарочната комисия, назначена от изпълнителния директор на лечебното заведение, към момента е установена вината на седем служители, които са извършили, респективно – допуснали да бъдат извършени, нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ. 

В ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание „Предупреждение за уволнение“. 

Комисията продължава работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване. 

От днес също така в болницата се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг. 

Към предмета на проверката беше включен и подаденият сигнал, излъчен днес в телевизия Би Ти Ви, за пациента, починал на 18 ноември. 

За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали.