СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за първи път атакува словесно руския президент Владимир Путин заради ескалацията на напрежението в Източна Украйна.

“През последните дни наблюдавахме, че Русия отново изпраща през границата с Украйна оръжия, артилерия, танкове и ракети. Президентът Путин погази споразуменията за примирие и за пореден път наруши интегритета на Украйна”, заявява Столтенберг днес за германския в. “Билд”.

Наред с това стопанинът на Кремъл поставял под заплаха сигурността на гражданските полети по външните граници на НАТО. Путин изпращал бойни самолети на провокиращи полети. На всичко отгоре руските изтребители умишлено летели при изключена радиовръзка, което не позволявало контакт с контролните кули.

“Натовски самолети прихванаха през тази година над 100 руски машини. Това е три пъти повече в сравнение с миналата година”, обяви Столтенберг.

На въпрос дали се е появила реална заплаха от нова студена война, той заявява: “Не, но поради липса на доверие ние вече не сме в състояние да осъществяваме с Русия такова сътрудничество, каквото бяхме изградили през изминалите години.”

Генералният секретар на пакта подлага на остра критика и изпращането на четири руски бойни кораба край бреговете на Австралия. Това стана в навечерието на откриващата се утре Бризбейн двудневна среща на лидеритe на Г-20.

“НАТО реагира на руските провокации със завишен брой патрулиращи полети. Наред с това се увеличава броят на натовските сили в държави от Източна Европа. За да повишим боеготовността си, ще провеждаме и повече военни маневри. Отсега нататък всеки втори ден ще се осъществява военно учение в рамките на пакта”, заявява Столтенберг.

Същевремнно германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че на срещата в Бризбейн ще настоява за лична среща с Путин. Въпреки, че форумът в рамките на Г-20 е с икономическа насоченост, този път една от обсъжданите теми ще е положението в Украйна и поведението на Русия.

“Путин е длъжен изцяло да спазва мирните договорености. Очаквам от Русия, но и от сепаратистите да зачитат напълно суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, заяви днес Меркел от Нова Зеландия, където беше на посещение, преди да поеме към Австралия.

Британският премиер Дейвид Камерън пък заплаши Русия с нови санкции заради продължаващото напрежение в Източна Украйна.

“Поведението на Русия е неприемливо. Все още не съм престанал да се надявам, че руснаците ще се върнат към разума и ще прозрат, че са длъжни да позволят на Украйна да се развива като независима и свободна държава. Ако Русия заеме позиция в тази посока, санкциите могат да бъдат вдигнати. Ако обаче Русия продължава да допринася за влошаване на положението, санкциите биха могли да станат още по-болезнени. Всичко е толкова просто”, обяви днес след приземяването си в Канбера Камерън.