С близо 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса. Това заяви в „Тази сутрин“ предприемачът и зам.-председател на БТПП Красимир Дачев. Той обясни, че според Европейската търговска палата бизнес климатът е изключително лош.

По думите му при 60 хил. анкетирани фирми, от които 800 български, масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки.

"В България намаля липсата на висококвалифицирани професионалисти заради ръста на безработицата. Инвестициите са надолу обаче. Заетостта твърдо пада и най-страшното е, че с близо 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса", коментира Дачев.

Според него, ако ситуацията се усложни, за бизнеса ще бъде по-добре да продължи да извършва дейност, дори и на загуба.

"Рязкото спиране и тръгване в никоя сфера не е полезно. Не става въпрос за помощ от държавата. Спирайки, ти излизаш от пазара, от твоите редовни клиенти – ти вече не си лоялен партньор и те си намират друг доставчик", обясни Дачев.

Предприемачът заяви, че правителството се е опитало част от парите да се насочат към бизнеса чрез банките. По думите му това е станало така заради липсата на административен капацитет. Той заяви, че по време на пандемия бюрокрацията е огромна спънка за бизнеса. Дачев добави, че с бюджет 2021 се заделят реални пари за бизнеса.