Премиерът Бойко Борисов препоръча успокояване на хората и с нито една мярка да не се прекалява, за да не се тревожат, защото "обездвижването, стоенето вкъщи чисто на психиката им влияе".

Това стана ясно от кратко видео, публикувано в профила му във фейсбук, от заседанието му с представители на Националния оперативен щаб. И точно преди обявения брифинг на същия този щаб в Министерския съвет.

Във видеото премиерът споделя вече известни свои разсъждения за болестта, икономиката и твърди, че винаги на първи място са били животът и здравето на хората.

В края на миналата седмица (петък) България оглави класациите за ЕС за починали от COVID-19 на 1 милион души, а в събота вече беше втора в света по този показател.

Борисов обаче предложи и своята гледна точка, според която има много излекувани, а и трябвало да се гледа и общата смъртност от предходни години.

"Вие гледайте индекса, но гледайте и броя на оздравелите колко са се върнали.

Гледайте и като общо число смъртността през 2017, 2018, 2019-а", препоръча той на представителите на НОЩ.

Премиерът, който също премина през заболяването, се оплака, че самият той го изкарал много тежко и "още не мога да се възстановя, още усещам, че съм тежко засегнат".

Но огромната част от младите не го усещали така.

Освен това той не пропусна да се позове на социологически данни за разделението на обществото по отношение на мерките.

Ето какво каза Борисов:

Проблемите са ни два - огромна част от хората го карат леко. Минават две седмици и се връщат и казват на своите приятели и съседи, колеги: Много леко мина. И отиват да работят, считат, че са оздравели и им се полага нормалният живот.

50 процента, или там някъде казват, че са против мерките. Това е формалният прочит.

Чисто политически много от колегите започнаха с локдауна веднага.

Вие гледайте индекса, но гледайте и броя на оздравелите колко са се върнали.

Гледайте и като общо число смъртността 2017, 2018, 2019-а.

Аз съм абсолютно съгласен, че здравната ни система се бори героично. Всеки ден затова имаме по 1200, 1300, 900 оздравели.

Действително проблемът е с хората със съпътстващи заболявания, по-възрастните.

Аз го изкарах много тежко и още не мога да се възстановя, още усещам, че съм тежко засегнат.

Огромната част от младите хора не го усещат така. До вчера говореха, че с маските искаме да им затворим устите.

От една страна, имаме болниците, медицинския персонал, който изнемогва, който прави геройства.

От друга страна, имаме обществено мнение, което счита, че това ще мине или минава лесно.

20 процента не вярват изобщо, че има COVID.

В същото време за икономиката, за пазара с всичко това, което ние направихме за увеличението на доходите, може да си го позволяваме само в една работеща икономика, вкл. и за медицинската система. Защото тепърва, като дойдат ваксините, там цифрата ще е над 300 млн. за ваксини, защото ние всички държави от ЕС солидарно участваме в поръчките, правени от ЕК.

Представете си, участваме в три, четири или пет ваксини, а шестата или седмата казват, че е с най-висок процент, а ние там не сме участвали.

Винаги на първо място са стоели животът и здравето. С нито една мярка не трябва да прекалим, не трябва да тревожим хората, защото обездвижването, стоенето вкъщи чисто на психиката им влияе. Трябва да можем да обясним защо пак тези, които са здрави, трябва да спазват - защото са преносители. Това трябва вие да го обяснявате и да успокоявате хората. Целият свят е в тая пандемия.