„Физика на тъгата“, анимационният късометражен филм на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов, получи поредното си международно признание. Продукцията взе голямата награда на фестивала за анимационно кино „Feinaki“, Пекин – най-престижния форум за анимация в страната, отбелязва самият Ушев в публикация във фейсбук.

„Това е силен филм за мъж, който смята, че животът му е филмов каталог – гласи обосновката на журито. – Винаги търсещ своята първа любов и спомена за баща си. Режисьорът споделя своята визия с добре обмислени изображения и звук, подредени в завладяващ ритъм. Той не бяга от големите думи и жестове, но сила може да се открие и в деликатните метафори и детайли, разпознаваеми от мнозина. Миналото и настоящето неусетно се сливат, за да създадат едно покоряващо преживяване. Меланхоличен и настоятелен. Епичен и вечен. Шедьовър.“

Фестивалът „Feinaki“ се проведе между 18 и 22 ноември в Пекин на живо. Филмите в програмата са селектирани сред 600 независими продукции. Стотици посетители са гледали прожекциите в първия ден на форума, отбелязват местните медии.

Филмът „Физика на тъгата“ вече има в наградния си списък признания от Квебек, Брюксел, Монреал, Отава и номинация за „най-добър късометражен канадски филм“ от Международния филмов фестивал в Торонто.

"Площад Славейков"