Столичният общински съвет прие днес общината да финансира с 3,5 млн. лв. безлихвен заем закъсняващия ремонт на Западен парк в София. Управляващите не заявиха ясно дали има гаранции, че Европейският съюз ще верифицира проекта и дали тези пари на столичани ще бъдат възстановени.

Поради многократното забавяне на ремонта европейските средства по него - 8,55 млн. лв. от близо общо 11 млн. лв. - не са изплатени. Планът на общината е да отпусне заем, за да бъде довършен проектът.

Ремонтът на Западен парк започна през 2018 г. и по план трябваше да приключи за година. Това не се случи. Общинската фирма - надзорник на обекта, призна на изпълнителя 118 дни, които са били "неблагоприятни за работа". А тази година пандемията бе посочена като причина за забавянето на ремонта. Изпълнителят не е санкциониран нито веднъж за забавянията. До момента за проекта са изхарчени 5,2 млн. лв.

Марта Георгиева от "Демократична България" настоя управляващите да кажат дали могат да гарантират, че ЕС ще верифицира проекта и ще изплати парите, имайки предвид множеството забавяния. 

Независимият Борис Бонев предложи да се въведе индивидуална отговорност за подобни провалени проекти. И изтъкна, че проектът вече е санкциониран и от Министерството на регионалното развитие, което през октомври наложи 2,5 млн. лв. глоба на общината за нарушения в обществената поръчка и неправомерни изменения на договора.

Георги Георгиев от ГЕРБ изтъкна:

"Имаме елементарен доклад - дали от общинските пари чрез заем да извършим работата по проекта. Ако не го направим, цялото финансиране ще бъде загубено и тези пари трябва да дойдат от общинския бюджет, пълните 8,55 млн. лв."

Обаче отказа да отговори на въпросите опозицията, като вместо това ги обвини в некадърност и неразбиране на материята.

"Говорим за откровен саботаж. Това не е честен подход в политиката. Ако продължавате да се държите по този безобразен начин, ще се налага да реагираме, да се изнервяме, да губим време. Какво предлагате вие - да не изпълни общината задълженията си по договор? Ще можем ли да търсим тогава лична имуществена отоворност от лицето Борис Бонев, от лицето Марта Георгиева?"

Бонев контраатакува:

"Вие вече не изпълнявате договора - закъснява с 2 години. Какво трябва да стане, за да е ясно, че тези, които направиха този бълвоч, трябва да го оправят?"

Марта Георгиева пък изтъкна, че в миналото общината не се е справяла с други такива проекти.

"Досега наложените финансови корекции са само по вина на възложителя. Все още не се е стигнало до момента, в която ще бъде проверявано възложението на проекта. Знаем как изпълнявате тези проекти и не ви вярваме."

В крайна сметка управляващите игнорираха въпросите на опозиция и употребиха мнозинството си, за да гласуват бързо проекта.