Ген. Атанасов, изборите наближават, а политическите сили вече са във видима кампания, в т.ч. „Демократична България“. Засега според социологията коалицията влиза в бъдещ парламент. Въпросът е обаче с кого ще се коалира, ако получи управленски мандат, а и ако не получи – с кои формации би сътрудничила? 

ГЕРБ трябва да бъде разрушена. Защото тази управляваща конструкция вижте докъде ни доведе. Както и да го усукват, към днешна дата България е първенец по смъртност. Да, проблемът е комплексен, но това е факт. За 10 години управление на ГЕРБ имаме четири пъти увеличение на държавния дълг. Днес държавата има 40 милиарда задължения. На първо място, важно е как една държава управлява парите си. 

Но това не отговаря на въпроса с кого бихте си сътрудничили?

Казвам защо ние не можем да колаборираме с ГЕРБ – защото те са агресивно некомпетентни и трябва да бъдат извадени от политическия процес.

В днешното парламентарно статукво няма политическа сила, с която можем да си сътрудничим. Както се казва – с едните не може, с другите не трябва.

Тогава с кои може или с кои трябва?

При това положение трябва да търсим съюзници за съвместно управление в извънпарламентарната опозиция, на която социологическите агенции отреждат място в бъдещ парламент. И тук вече всичко е въпрос на преговори, за да видим дали по основните въпроси на държавното управление имаме единомислие. Както се казва – нещата предстоят.

Да посочим конкретно: към момента социолозите отреждат място на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, на движението, което не е партия - „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, която пък има общи инициативи с Отровното трио. Водите ли вече разговори с тях по посочените от вас „основни въпроси“?

Не съм упълномощен да изнасям кухнята на балкона. Наближават изборите и ние сме длъжни като национално отговорна политическа сила да търсим съюзници и да проверяваме с кого би могло да има съвместно управление, така че това е процес, който трябва да тече.

Избягвате ли да назовете сами имената на тези формации?

Не. Защото отговорът е ясен. Към момента социолозите измерват, че шанс за следващо Народно събрание имат „Демократична България“, партията на Слави Трифонов и евентуално обединение на Мая Манолова.

Има ли съгласие вътре в „Демократична България“ за водене на преговори с тези формации, или говорите в качеството си на председател на ДСБ?

Успоредно водим разговори - и с други политически сили, и вътре в нашето обединение. Когато имаме категорична позиция, тя ще бъде обявена. Аз заявявам възможността за една управленска перспектива.

Възможен ли е вариант, при който нови политически субекти, в т.ч. част от гореизброените или отделни лица като Триото, се вливат в „Демократична България“ по примера на Реформаторския блок?

„Демократична България“ трябва да бъде запазена в този си вид. Има един вариант за разширяване, но не искам да го коментирам на този етап, защото е много специфичен. За тези години, откакто сме създали ДБ в този формат, ние си изградихме добра вътрешна колаборация, така че няма нужда да търсим нещо допълнително.

Говорите за преговори с гореописаните формации, но когато от Отровното трио изпратиха покана до извънпарламентарните сили за среща за съвместни действия по наблюдение на изборния процес, се отзоваха „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ“, а вие оповестихте становището си по изборните теми и поискахте на свой ред подкрепа. Това каква заявка беше?

Много е важно да се концентрира обща сила за наблюдение на изборния процес. Аз съм твърд привърженик на това, че трябва колкото може повече политически сили, които не са свързани със сегашното управление, да бъдат мобилизирани за наблюдение на изборния процес. Водим постоянни разговори и вътре в обединението, и със силите отвън по какъв начин да обединим усилията за наблюдаване на изборния процес. В този смисъл това, което вече имаме изработено в ДБ - онлайн платформа и пр., просто го предлагаме като готов продукт – да бъде използван.

Тоест не правите заявка "ние сме по-силни, по-големи, по-разпознаваеми и вие припознайте нас, а не обратното", както изглежда отстрани? По време на уличните протести също стояхте отделно от Манолова и Триото.

Както искате го разбирайте. Просто имаме много по-далечна подготовка от тези, които сега се сетиха, че трябва да се наблюдава изборният процес.

Все пак как ще обясните на вашите симпатизанти общи действия с Мая Манолова например с оглед миналото й – зам.-председател на Народното събрание от БСП по времето на кабинета „Орешарски“, участието й в избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, т.нар. Костинбродска афера и др.?

Да не слагаме рибата преди тигана. Нека първо Мая Манолова да влезе в парламента, да заяви програма, да заяви позиции.

За мен е важно какво мислят тези политически сили за енергийните проекти, за външната ни политика – ориентацията Изток–Запад, какво мислят за НАТО. Във вътрешнополитически аспект е важно готови ли са тези сили да подкрепят законодателни действия за решителна борба с корупцията, което изисква и радикални промени в съдебната власт.

Мнението ви по тези въпроси е известно и то е близко до идеите, обявени като основополагащи от новопоявилата се партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Водите ли разговори и с „бившия втори“ в ГЕРБ?

Същото е и с Цветанов – да влезе Цветанов в парламента, да му видим програмата и тогава ще обсъждаме. Защото само разграничаване към днешна дата от порочните практики на ГЕРБ не е достатъчно.

Аз мисля че и той, и хората, с които гради партията си, много добре си дават сметка с какъв багаж влизат в политическия процес. В крайна сметка Цветанов беше дясната ръка на Борисов до вчера. 

На няколко пъти заявихте как говорите, обсъждате и пр. вътре в самата коалиция ДБ, но често оставаме с впечатлението, че действате поединично. Председателят на „Да, България“ Христо Иванов прави живи включвания от различни точки на страната, организира онлайн дискусии и др., вие пък предпочитате да давате телевизионни интервюта. Не ви виждаме често заедно. Сплотени ли сте наистина, или всяка формация „гони собствения си интерес“?

„Демократична България“ е сплотен проект, който ще се яви на предстоящите избори, и това е категорично. Бих казал така: нямаме никакви различия по стратегическите цели, по някои от тактическите прийоми сигурно имаме различна практика, традиции и виждания. В това няма нищо лошо, защото многообразието е по-полезно от еднообразието.