Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е разпоредил да бъдат екзекутирани най-малко двама души, забранил е риболова в морето и е затворил столицата Пхенян в неистови усилия за защита срещу коронавируса и неговите икономически щети, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията се позова на доклад на южнокорейското разузнаване пред депутатите в парламента в Сеул.

Ким също нареди на севернокорейските дипломати в чужбина да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да провокират Съединените щати, тъй като се притеснява от възможния нов подход на новоизбрания президент Джо Байдън към Северна Корея, са заявили южнокорейски депутати пред репортери, след като са изслушали брифинг на Националната разузнавателна служба.

Депутат е цитирал службата, че Ким проявява „прекомерен гняв“ и предприема „ирационални мерки“ по отношение на пандемията и нейното икономическо въздействие.

Севернокорейските власти са екзекутирали високопоставен служител в обмяната на пари в Пхенян миналия месец, след като го обвинили за падащия валутен курс. Екзекутиран е и друг ключов служител за нарушаване на правителствените разпоредби, ограничаващи стоките, внесени от чужбина. Не се споменават имената на двамата.

Северна Корея също е забранила риболова и производството на сол в морето, за да предотврати заразяването на морската вода с вируса, е съобщила службата от депутатите.

Пхенян и северната провинция Джангганг са поставени отскоро под блокада заради коронавируса. По-рано този месец властите са блокирали и други райони, където са установили, че са внесени непозволени стоки..

Северна Корея също направила и неуспешен опит да хакне базите данни на поне една южнокорейска фармацевтична компания, която се опитва да разработи коронавирусна ваксина, е докладвала още службата