Как се комбинират в една сграда музей и баня? На този въпрос са се опитали да отговорят трите екипа, които представиха днес концепциите си за развитието на Централната минерална баня в София, в чиято сграда в момента е Регионален исторически музей - София.

Трите избрани екипи - “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня” презентираха детайлните си разработки, включващи концепция, бизнес план и модел за развитието на неизползваната част от сградата. 

И трите колектива предлагат възстановяване на оригиналната функция на северното и източно крило на Банята, част от сградата, която не се ползва от музея. Идеята е историческата публична баня да се превърне в модерен СПА център с богато разнообразие от термални услуги, които да са привлекателни и за софиянци, и за туристи.

Друга обща характеристика на проектите е нуждата от това сградата да се отвори към околното пространство и да стане по-достъпна, с нови пешеходни машрути и атрактивни обществени пространства и пред сградата. Обединява ги и идеята минералната вода и минералната баня да станат реална част от идентичността на столицата.

Отворената покана за разработване на концепция за развитие на северното и източно крило на Централна баня стартира на 15 май 2020 г., за да потърси аргументирани решения за успешното използване на сградата. Документи подадоха четири български и чуждестранни обединения, като всяко от тях предложи екип и метод на работа, резюме на концепция, бизнес план и модел за развитието на двете крила на Банята. Комисия в 15-членен състав избра три от екипите, които в рамките на три месеца трябваше да развият в детайл своите концепции, бизнес план и модел за неизползваната част от сградата.  

"Софийски терми", екипът с най-висока оценка от първоначалния конкурс, представи проект, който следва типологията на римските бани, обединяващи терапия и образование, спорт, дебат и рекреация. Предлагат воден павилион пред сградата, и обособяване на част от паркинга като външно място за културни събития. Предлагат водоналивна станция, която да позволи на идващите да наливат вода да го направят максимално бързо и удобно. Допълват въшните площи и с идеята за "воден бар" за социална консумация на минерална вода.

Вътре в сградата пък те виждат басейни, спортна зала, сауна, кафе-книжарница и бюфет-библиотека. Резюме на концепцията им можете да видите тук.

Японският опит в "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс" бе подчерта от екипа, които освен това заявиха и възможности за японо-българско партньорство и в проектирането, и във финансирането. По-специален в тяхната оферта е пасажът в средата на сградата, който ще свързва площад "Бански" и градинката пред НАГ, което според тях ще направи достъпа по-лесен и по-атрактивен. Това ще играе и ролята на фоайе към обновените съоръжения в банята като басейни, топила, парни бани и др. Този колектив предлага и обвързване с музея - създаване на експозиция, посветена на минералната вода и историята й, както и по-нататъшно свързване с другите бани в столицата за една по-цялостна идентичност на града. Резюме на концепцията им можете да видите тук.

Гражданското сдружение "Историческа баня" предлагат строго разделение на ново и старо в сградата, предлагат запазване на съществуващите функции и възстановяването на исторически такива, които още са практични. Представят си търговско-здравен център и такъв за балнеолечение в сградата. Оригиналната им идея е създаване на басейн-тераса под открито небе. Резюме на концепцията им можете да видите тук.

Коментари по концепциите се чакат до края на годината info@sofiaplan.bg. В началото на 2021 г. предложенията влизат за гласуване в Столичния общински съвет.