Иранският президент Хасан Рохани обвини днес Израел за убийството вчера на видния ирански учен Мохсен Фахризаде, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Фахризаде почина в болница, след като убийци го застреляха в колата му край Техеран. Ученият отдавна е подозиран на Запад, че е мозъкът зад тайната иранската програма за създаване на ядрена бомба.

Според изявлението на Рохани, цитирано по телевизията, това "кърваво престъпление" е дело на "наемническия узурпаторски ционистки режим", както иранските управляващи кръгове наричат Израел.

"Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза . . . Неговото мъченичество няма да забави нашите постижения", подчерта президентът.

Смъртта на иранския учен може да провокира конфронтация между Иран и неговите неприятели в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп в САЩ, както и да усложни усилията на новоизбрания президент Джо Байдън да се върне към политиката на размразяване с Иран, започната при президентството на Барак Обама, отбелязва Ройтерс.

Малко преди това стана ясно, че Постоянният представителна Иран в ООН Маджид Тахт-Раванчи изпрати писмо до генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш и Съвета за сигурност във връзка с вчерашното убийство на учения.

В писмото Тахт-Раванчи заявява, че Техеран ще вземе всички необходими мерки за защита на интересите си в създалата се ситуация.
Дипломатът подчерта, че има сериозни признаци, че за убийството на Фахризаде отговорност носи Израел, а главната му цел е затрудняване на технологичното и научното развитие на ислямската република.

ООН призовава към сдържаност в региона на Близкия изток след убийството на учения физик Фахризаде, за да се избегне ескалация на напрежението, заяви пред журналисти зам.-говорителят на световната организация Фархан Хак, предаде Ройтерс.

Джон Бренън, бивш директор на американската разузнавателна агенция ЦРУ, нарече убийството на Фахризаде "престъпно и изключително опасно действие", съобщи Франс прес.

Подобен акт рискува да доведе до смъртоносно отмъщение и нова фаза в регионалния конфликт, написа Бренън в Туитър, като уточни, че не знае кой стои зад смъртта на 59-годишния Фахризаде.

Такъв акт на държавен тероризъм представлява грубо нарушение на международното право и би насърчил и други правителства да извършват смъртоносни нападения срещу чуждестранни служители, посочи бившият директор на ЦРУ.

Остър критик на президента Доналд Тръмп, Бренън призова Иран да не се поддава на желанието си за отмъщение и да изчака завръщането на отговорни американски лидери на международната арена, вероятно имайки предвид победата на Джо Байдън на президентските избори на 3 ноември и встъпването му в длъжност на 20 януари.

Бренън беше начело на ЦРУ от 2013 до 2017 г., по времето на президента Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент.
Байдън назначи бившата заместничка на Бренън Аврил Хейнс за директор на разузнавателните служби.