Министерството на здравеопазването все пак наистина ще купи медицински хеликоптер. Той, по всяка вероятност, ще бъде само един и ще бъде доставен в рамките на следващите 3 години. 

Това поне твърдят от ресорното министерство във връзка с множеството журналистически допитвания по темата от последните дни. Темата бе "повдигната" за обществено обсъждане по време на дебатите по приемането на бюджета на Републиката за следващата година. 

В предложенията за промени БСП поиска да се отделят 24 млн. лв. за закупуването на две такива машини, защото в момента България не разполага на практика с нито един специализиран медицински хеликоптер. Очаквано - управляващото мнозинство отхвърли идеята с мълчание. 

Темата бе допълнително "разръчкана" и шоумена и лидер на партия "Има такава държава" Слави Трифонов, който дори направи сравнение с Албания и Северна Македония, които за разлика от нас имали такива машини. 

Именно поради тази причина вчера от здравното министерство заявиха на своята страница, че решението за закупуване на техниката е взето още на 24 септември тази година. Поръчката е за "минимум 1 брой медицински хеликоптер" и ще струва почти 20 млн. лв. Парите идва от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“. 

"Проектът е в процес на изпълнение. Срокът за изпълнението му е 36 месеца. 

Към настоящия момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка", пишат от МЗ. 

Освен експертен екип от Министерството на здравеопазването, в работната група, подготвяща процедурата, участват и експерти от Авиоотряд 28, командването на ВВС, Специализиран отряд “Въздушно наблюдение”, “Гражданска въздухоплавателна администрация”, “Военномедицинска подготовка и осигуряване” към ВМА.