Управляващите в Белгия постигнаха консенсус за облекчаване на строгите мерки, въведени заради коронавируса.

• От 1 декември отново отварят врати нехранителните магазини, но при стриктни условия – най-много един клиент на площ от 10 квадратни метра. За тези, които са с по-малки пространства, се допускат едва по двама души едновременно. Човек може да прекара в един магазин най-много половин час.

Хотелите, ресторантите, кината, както и салоните, в които се осъществява физически контакт като фризьорските и тези за татуировки, остават затворени поне до 15 януари 2021 г.

• Наново отварят врати музеите и басейните.

• Специално за Бъдни вечер – но само тогава, се смекчава вечерният час. По изключение той ще влезе в сила в полунощ. Във всички останали вечери, включително новогодишната, остава в сила забраната да се излиза след 22 часа.

• Едно домакинство ще може да покани на Коледа само един човек. Изключения се допускат за самотните хора – те ще могат да канят по двама души.

В никакъв случай не може да се говори за пълно падане на карантината преди 1 февруари 2021 г., категоричен бе премиерът Александър де Кро.

„Коледа не трябва да бъде началото на нова катастрофална година“, аргументира се той.

Резултатите от облекчените мерки ще бъдат оценени в средата на януари.

Де Кро помолил властите в Австрия и Швейцария да не отварят зимните си курорти. По принцип правителствата на двете алпийски държави са на обратното мнение.

Белгия препоръчва на гражданите си да се въздържат от всякакви пътувания.