"Имаме нужда единството да узрее". Това каза Даниел Вълчев от Движение "България на гражданите" пред БНР по повод споровете около това да има или да няма конгрес, на който да бъде избран лидер на Реформаторския блок.

Преди два дни от ДБГ се обявиха против насрочването на конгрес, тъй като според тях между партиите в Блока има недоверие. 

"Ако някой иска конгрес, ние заклеймяваме ли го? Имаме ли право на мнение? В коалиционното споразумение никъде не се казва, че ще се избира лидер", каза Вълчев. Хората очаквали реформи, а не "някой да се изтупа с вратовръзка и да стане началник". Според Вълчев трябва да се дадат няколко месеца на министрите от Блока, за да се види какво ще направят по отношение на реформите. И може би там щял да се роди лидерът... "Това автоматично изключва Радан, защото той не е министър", контрира слушател от ДСБ.

Вълчев заяви, че не е против в дългосрочен план Блокът да стане партия. Според него обаче преди това трябва да се направи пълен изборен цикъл - тоест, Блокът да участва във всички видове избори - след европейските и парламентарните,  в местни и президентски.

"Трябва първо да управляваме, да видим колко са ни силиците", заяви Вълчев. Той каза, че "лидер не е този, който говори най-високо. Цар е онзи, на когото другите се кланят".

"Ако искахме началник да ни е Иван Костов, щяхме да влезем в ДСБ", каза още Вълчев. И припомни, че е станало точно обратното - хора от ДСБ влязоха в "България на гражданите".

Според Вълчев компромисът, направен от реформаторите с влизането им в правителството, си заслужава. Той изрично изтъкна, че ДБГ няма нито едно министерство. А здравният министър Петър Москов показал воля и идея за промяна. 

Преподавателят по право коментира и съдебната реформа, която предстои. Той изтъкна, че голяма част от нея е въпрос на конституционна промяна. Друга част пък зависела от съдебната власт. Вълчев смята, че онова, което наистина трябва да направи изпълнителната власт, засега поне е в най-общ вид. Според него правосъдният министър Христо Иванов не е казал ясно какво точно ще направи през първите 6 месеца на следващата година за съдебната реформа.