СИМОНА РУСЕВА

Президентът на САЩ Барак Обама подложи на остра критика политиката на Русия и Путин в Украйна, определяйки я като “агресивна, крайно опасна и заплаха за света”.

Обама нападна Путин малко преди официалното откриване на днешната среща на върха на лидерите от Г 20 (най-развитите индустриални държави в света и най-бързо развиващите се) в австралийския град Бризбейн.

US президентът посочи като пример зловещата катастрофа при свалянето през юли на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна. Тогава загинаха всички 298 души на борда, 38 от които австралийски граждани.

“Виновните за катастрофата трябва да понесат отговорността си”, изрече Обама.

“Ние нямаме нищо общо със случая”, заяви също в Бризбейн Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин.

Точно обратното обаче твърдят западни разузнавателни служби, позовавайки се на сателитни снимки и агентурни анализи.

Плътно зад Обама застанаха западни лидери, включително президентът на Европейския съвет Херман ван Рампьой, който също е в Бризбейн. Неговият мандат изтича в края на този месец.

Той заплаши Русия с налагане на нови болезнени санкции. Европейците щели да използват всички възможни дипломатически средства, както и санкции, ако Русия не промени курса си и не започне най-сетне да изпълнява поетите ангажименти за сваляне на напрежението в Украйна.

Ван Рампьой обяви също, че участващите във форума в Бризбейн европейски лидери ще се срещнат утре с Обама, за да обсъдят конфликта в Украйна и стратегията си спрямо Москва.

Форумът на Г 20 по традиция е икономически, но този път прецедентно една от централните теми е политическа - Украйна и политиката на Путин спрямо тази страна.

Още тази вечер ще се състои среща на германския канцлер Ангела Меркел с Владимир Путин, съобщиха от правителствената пресслужба в Берлин. Разговорът е насрочен за 22 ч австралийско време. От Кремъл също потвърдиха срещата. Предполага се, че тя ще се състои в хотела, където е отседнал руският президент. Това не е кавалерски жест, но Меркел не обръща внимание на етикета. За нея е важно поддържането на диалога с Путин с надеждата да бъде избегната нова Студена война.

Случайно или не, на “семейната снимка” при откриването днес на форума в Бризбейн канцлерката е в средата, а Путин - далеч в левия край.

Над сигурносттта на световните лидери в Бризбейн бдят 6000 полицаи. Хиляди журналисти отразяват събитието. Решението само тв камери и ограничен брой фоторепортери да присъстват в залата при откриването на форума разбуни духовете.

Домакините явно са очаквали подобна реакция. За сваляне на напрежението те са организирали приятно зрелище - в пресцентъра се намира мечка коала, поставени са и аквариуми с рептилии. Коалата дори не е зад решетки. Добродушното мече е в голяма саксия и гризе зелени клонки.

Дори шефката на Международиня валутен фонд Кристин Лагард се отби в пресцентъра, за да се снима с животинката.

Намина и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Какви ще са резултатите от срещата на Г 20 и каква ще е стратегията на Запада спрямо Русия, ще се разбере в късния утрешен ден.