Столична община и Центърът за градска мобилност обмислят намаляване на работното време на градския транспорт в София. Това обяви тази сутрин кметицата Йорданка Фандъкова.

"Повечето хора работят от вкъщи и нямаше пътуващи в късните часове, затова от „Градска мобилност” предложиха последната линия да е между 22:00 и 22:30 часа."

В момента повечето линии вървят до около 23,30 ч, някои и малко след полунощ - например метрото

"В метрото на един влак се пада по един пътник. Разбирате, че в тази тежка финансова ситуация трябва да се съобразим, но ще обсъдим", добави кметицата.

Приходите на столичния транспорт се сринаха по време на пандемията - това бе едно от най-големите пера при актуализация на бюджета на общината.

Синята и зелената зона в центъра на града обаче няма да спират работа, както бе при първия локдаун през март. Тогава целта беше да се окуражат хората да ползват личен транспорт, а не градски, противно на обичайната политика на общината. Оказало се обаче, че няма нужда от този подход.

"Нямаме намаление на каквито и да е било превозни средства. Пролетта, когато затворихме зоните, се получи доста голямо струпване и това повече попречи, отколкото помогна", отбеляза Фандъкова.