Времето изтича за Обединеното кралство и Европейския съюз да стигнат до търговска сделка за "Брекзит", но ако тази седмица има добър напредък, преговорите може да бъдат продължени, каза днес британският министър на околната среда Джордж Юстъс, цитиран от Ройтерс.

Малко повече от месец остава до деня (31 декември), в който Обединеното кралство окончателно ще напусне орбитата на ЕС. И двете страни в преговорите искат другата да отстъпи по главните спорни въпроси - за риболова, конкуренцията и решаването на бъдещи спорове.

“Времето ни наистина изтича, това е решаващата седмица, трябва да направим пробив", каза Юстъс пред "Скай нюз".

“Наистина мисля, че сега сме в последната седмица или 10 дни. Разбира се, ако бъде постигнат голям напредък тази седмица и сме почти готови, винаги е възможно да продължим тези преговори", каза той.

Великобритания формално напусна ЕС на 31 януари, но оттогава е в преходен период, през който правилата за търговията, пътуванията и бизнеса остават непроменени. От началото на 2021 г. Брюксел ще започне да я третира като трета страна.

Евентуалната сделка ще спаси стокообмен от близо $1 трилион в годината и ще бъде гаранция за мира в управляваната от британците Северна Ирландия.

Преговорите между главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и британския му колега Дейвид Фрост продължиха и вчера. Британският външен министър Доминис Рааб каза, че тази седмица е много важна за "Брекзит".

“Дейвид Фрост даде да се разбере, че продължаваме преговорите, защото още мислим, че има перспектива да постигнем спопазумение и докато има, трябва да продължаваме с тях", каза Юстъс.