Столична община да вземе заем от 60 млн. евро, или 120 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка, предложи днес кметицата на София Йордака Фандъкова. С него ще се финансират ключови проекти по основните артерии на града, обясни тя.

Планирани са и се подготвят 10 обекта в основен списък и още 5 в резервен.

"С тези средства ще имаме възможност да завършим бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев". Това е ключова връзка от третия градски ринг, която да позволи извеждането на трафика от центъра на града.

Включили сме изграждането на участъка от Източната тангента: бул. "Рожен", бул. "Ломско шосе", бул. "Копенхаген". Всички тези обекти са в различна готовност. Повечето от тях имаха или все още имат нужда от сериозни отчуждителни процедури", каза кметицата.

Проектите са със срок за реализация 5 години, а заемът ще се изплаща 20 години, с лихва от 0,35%, без надбавки и комисиони. 

"Заемът и средствата, за които говорим, включват и отчуждаването, и проектирането. В проекта са включени реконструкцията на бул. "Скобелев", трамвайната линия по бул. "Стамболийски", тунелът и релсовият път по бул. "Царица Йоана". В проекта е сметнато и финансирането за изграждане на Зеления ринг на София по съществуващото жп трасе от "Слатина" до Борисовата градина", обясни още Фандъкова

Тя отбеляза, че Столичната община има "сериозна, ясна, отговорна и консервативна политика по дълга" и че имаме възможност да договаряме заема при възможно най-добри условия.

"Имаме сериозна, ясна, отговорна и консервативна политика по дълга. Това е важно, защото ние имаме възможност и доверие от ЕИБ да договаряме този заем при възможно най-изгодните условия. Шанс за това ни дава и финансовата стабилност на Столичната община въпреки сериозната криза, в която сме всички през тази година.

През септември международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София, който е инвестиционен вече втора или може би трета година - BBB със стабилна перспектива", отбеляза кметицата.

Зам.-кметът Дончо Барбалов допълни, че заемът е гъвкав и позволява по време на изпълнението на проектите да се подменят обекти. Следващата сряда, 9 декември, от 15 ч. ще има обществено обсъждане на проекта, а след това започва процедурата по осигуряване на заема.

На пресконференцията се разкриха и детайли за новото трамвайно трасе по централния софийски бул. "Скобелев" край НДК, който ще бъде реконструиран за над 16 млн. лв.

"Трамваят с рампа ще бъде качен на покрива на транспортния тунел. Целта е отдалечаване от близките сгради. Сега там имаме един коловоз и трамваите се изчакват. Проектът предвижда да има два коловоза на покрива на тунела. Рехабилитацията на тунела ще се извършва успоредно", обясни инж. Ангел Джоргов.

Има идеен проект, до края на зимата ще се пусне процедура за избор на изпълнител, допълни той. Предвиждат се и два нови коловоза от "Петте кьошета" към бул. "Витоша". Спирките ще се запазят, както са в момента.