Наградата „Гонкур“, най-старото и престижно литературно отличие във Франция, тази година отиде при романа „Аномалията“ на Ерве льо Телие, математик и бивш журналист с ресор „наука“. За първи път в историята на приза лауреатът бе оповестен във видеоконферентна връзка заради ограниченията, наложени от пандемията, съобщава „Гардиън“.

Действието в „Аномалията“ (L’anomalie) се развива през 2021 г. във въздуха – по време на полет между Париж и Ню Йорк. Историята е разказана от името на 11 различни пътници в самолета.

В романа убиец, нигерийска поп звезда и писател кацат в Ню Йорк само за да открият, че полетът им и различни техни версии вече са пристигнали в града 3 месеца по-рано. 

„Льо Монд“ описва „Аномалията“ като книга, която не можеш да оставиш, защото умее да натрупва напрежение и която „флиртува с жанровете трилър и фантастика“.

Льо Телие е на 63 години, от Париж. Драматург и лингвист, член е на влиятелното експериментално литературно общество Oulipo. Има издадени тридесетина книги и романи, сред които поезия и еротика. 

Човек никога не очаква награда като "Гонкур". Първо, не пише, за да я спечели, а след това не си представя, че е възможно да я получи" - каза Ерве Льо Телие, цитиран от АФП, по видеовръзка, застанал до издателя си Антоан Галимар.

Бившият журналист на агенция "Ройтерс" смята, че романът му може да се чете като притча за живота след Доналд Тръмп: 

"Идеята е, че откакто Тръмп се появи и има натиск за унищожение на света, визиите в книгата изглеждат като предлагащи друга версия за света, където Байдън е президент." 

На български Льо Телие не е издаван.

Наградата „Гонкур“ е с награден фонд от едва 10 евро, но носи със себе си популярност и уверичени продажби. Сред предишните носители на отличието са Марсел Пруст, Симон дьо Бовоар и Маргьорит Дюрас.

Лауреатът се избира с гласуване на Академията "Гонкур" на обяд в парижкия ресторант "Друан" (нещо, което тази година не се осъществи по разбираеми причини). Церемонията обикновено е в началото на ноември. 

Тази година обаче обявяването на носителя на наградата беше отложено с около месец, за да има отслабване на мерките и да заработят книжарниците, което е факт от 1 декември.