Заявление, че бюджетът на ЕС за следващите 7 години и Планът за възстановяване на ЕС от коронакризата "следва да бъдат бързо одобрени" (на фона на вето от Полша и Унгария върху финансите заради клаузата "върховенство на закона" при разпределянето им - б.р), и призив за "засилване на ролята на ЕС в глобалното здравеопазване" е споделил премиерът Бойко Борисов във видеоразговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. 

Председателят на Европейския съвет провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители на страните членки в рамките на подготовката на редовното заседание на лидерите на 10 и 11 декември 2020 г. Целта е предварителен обмен на мнения по темите от актуалния дневния ред - COVID-19, климатичните промени, сигурността и външните отношения на Съюза.

 „Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск. Затова е нужно да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и реакцията на държавите членки както при продължаващата пандемия, така и при бъдещите заплахи за здравето“,  е заявил Борисов по първата тема.

Изтъкнал, че "като особено важна за борбата с коронавируса се открои и необходимостта от осигуряването на доставките на лекарствени продукти, включително ваксини в рамките на Общността". 

По темата с парите на ЕС Борисов е посочил, че "предвид сериозната ситуация, в която се намираме заради пандемията, не можем да си позволим повече забавяне, затова следващата Многогодишна финансова рамка и Пакетът за възстановяване следва бързо да бъдат одобрени". По думите му са нужни повече усилия за постигане на съгласие възможно най-скоро - "за да не излагаме на риск възстановяването на Европа и за да могат нашите граждани и бизнесът да се възползват от европейските средства и програми, които са така необходими за икономиките ни, за продължаване на сближаването, повишаването на конкурентоспособността и заетостта“. 

От събощението не става ясно как Борисов предлага да се изгладят неразбирателствата с двете страни, които отказват да подпишат бюджета за новата многогодишна финансова рамка. Не се споменава и какви са причините за тези неразбирателства и кои са участниците. 

По темата за постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. от пресслужбата на МС казват, че се очаква ЕК да представи анализ на икономическите, екологичните и социални последици на ниво държави членки от предприемането на последващите мерки в посока начертаната обща цел

 „Необходимо е също да бъде включен и анализ на специфичните за всяка страна от ЕС ограничения и нужди за постигането на новите цели“, отбеляза Бойко Борисов.

Припомняме, че в плана за климатична неутралност България не е съгласна с графика за затваряне на въглищни централи.