Днес, 1 декември, е Световният ден за борба с ХИВ/СПИН - другата световна пандемия, с която са заразени 38 млн. души по света. По този повод фондация "Айвър" организира безплатно масово тестване за ХИВ в България.

В лабораториите "Рамус" в 170 центъра в страната всеки ще може да си направи безплатно и анонимно тест за ХИВ. Достатъчно е да заявите, че е по програмата на "Айвър".

За болестта няма ваксина, но вече е налице лечение, което ефективно спира развитието на СПИН (Синдрома на придобитата имунна недостатъчност) и вирусът спада до толкова малки количества, че става невъзможен за засичане. Хората, заразени с него, могат да живеят до същата възраст, до която и ХИВ-негативните, и да не са опасни за сексуалните си партньори.

Препоръчително е всеки човек, който е правил (дори само веднъж) необезопасен анален или вагинален секс, или ползвал инжекционно наркотици (дори само веднъж) да се тества за ХИВ.

От фондация "Айвър" са създали и информационен видеоклип, насочен към хомо- и бисексуални мъже, които са в най-голям риск за заразяване:

 

Фондация "Айвър" е "Равни БГ", сплотяващо 30 неправителствени организации, работещи в сферата на защитата на човешките права, уязвими групи, устойчиво развитие, застъпничество и др. Клуб Z е медиен партньор на обединението.