Полицията в Брюксел е разтурила оргия с участието на 25 мъже голи мъже, съобщава „Политико“.

Инцидентът станал през нощта срещу неделя. На купона, вдигнат в нарушение на наложените заради коронавируса ограничения, имало евродепутат и няколко дипломати, твърди изданието.

Днес стана ясно, че евродепутатът е унгарецът Йожеф Сайер, съпартиец на премиера Виктор Орбан. Той призна, че е бил на купона и че е бил задържан, поради което подава оставка от поста си и поема изцяло вината, като моли постъпката му да не бъде свързвана нито с Унгария, нито с партията ФИДЕС.

Полицията обявила купона за „секспарти“. Той се състоял в затворено за "простосмъртни" помещение към бар в центъра на Брюксел, въпреки че всички заведения в Белгия са затворени от 2 ноември поне до 15 януари. Мястото било близо до централния Гран плас.

Минувач забелязал бягащ мъж с окървавени ръце и се обадил в полицията. Силите на реда задържали мъжа и открили наркотици в раницата му. Арестуваният не разполагал с документи за самоличност.

Според някои медии той е избягал по улука, според други е скочил от прозореца, напускайки мястото на бурната веселба.

Той бил придружен до дома си, където показал дипломатическия си паспорт.

Сайер твърди, че получил от полицията устно предупреждение и че не е употребил дрога. Той съжалява, че е постъпил безотговорно и че е нарушил правилата срещу COVID-19.

Йожеф Сайер (59 г.) е един от водещите членове на ФИДЕС, изтъква „Политико“. Той е участвал в изработването на новата унгарска конституция. Нещо повече - според медии, освен че е известен с консервативните си и хомофобски позиции, именно той е съавтор на текста в променената конституция, според който семейството е “съюз между мъж и жена”.

Член е на външнополитическата комисия в Европарламента.

Освен това правителството в Будапеща подгони ЛГБТ общността. Унгария заедно с Полша се противопостави на плана за равноправие на половете във външната политика на ЕС, чиято цел е повече права за жените, момичетата и хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Сайер бе и един от най-яростните поддръжници на неуспешната кандидатура за еврокомисар на българката Румяна Желева през 2009 г.