В по-ниските части от страната се очакват мъгли и намалена видимост тази сутрин. Заради минусовите температури за пореден ден има риск и от заледявания на пътя, затова експертите съветват да карате внимателно и да бъдете подготвени - със зимни гуми и  пълни резервоари.

Днес над Южна България ще бъде слънчево, а над северните райони предимно облачно и мъгливо, там се очаква да има и слаби превалявания от сняг, предаде БГНЕС.

В равнините мъглите ще са трайни. Слаб северен вятър ще духа в Източна България, в Дунавската равнина вятърът ще е слаб от изток. Минималните температури ще са между минус 7 и минус 2 градуса, за София минус 11 градуса. През деня температурите ще бъдат от минус 1 – минус 2 градуса на места в северните райони, до 8-10 градуса в крайните югозападни райони. За София максималната температура ще бъде 0 градуса.

Според АПИ 490 машини са обработвали пътищата предната нощ. Обработката на настилките продължава, тъй като заради ниските температури особено по усойните места и съоръженията има предпоставки за хлъзгавост и заледяване. Единственото въведено ограничение заради зимните условия продължава да бъде забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 т през най-високия старопланински проход - Троянския. По автомагистралите и всички останали републикански пътища се пътува без ограничения.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с гуми, подходящи за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на специализираната техника.

От Агенцията заявяват още:

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишнѝо при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.