Избраният за президент на САЩ Джо Байдън каза пред "Ню Йорк таймс", че ще остави в сила първата фаза на търговската сделка с Китай, докато направи пълен преглед на политиката на Вашингтон спрямо Пекин в консултация с ключови съюзници.

В разговор с колумниста Томас Фридман, Байдън каза, че няма да развали веднага търговското споразумение, което президентът Доналд Тръмп постигна с Китай по-рано тази година.

„Няма да предприемам незабавни действия и същото важи и за митата“, каза Байдън. „Няма да осуетя възможностите си“.

Байдън каза, че първо ще направи пълен преглед на сделката от първата фаза и ще се посъветва с традиционните съюзници в Азия и Европа, „за да можем да разработим паоследователна стратегия“.

„Най-добрата стратегия спрямо Китай според мене е тази, която поставя всички наши - или поне тези, които някога са били наши - съюзници на една и съща страница“, каза Байдън. „За мен ще бъде основен приоритет през първите седмици на моето президентство, за да се опитаме да се върнем на една и съща страница с нашите съюзници“.

Като част от търговската сделка, подписана през януари, Китай се съгласи да увеличи покупките си на американски стоки с $200 млрд. през 2021 г., но не е близо до тази цел. Последните данни от края на октомври показват, че Китай е купил само около 44% от обещаното количество за тази година. Както САЩ, така и Китай запазиха мита върху стоки на стойност милиарди долари, след като споразумението беше подписано.

Байдън заяви, че се надява да се справи с "злоупотребите на Китай", включително "кражбите на интелектуална собственост, дъмпинга на продукти, незаконни субсидии за корпорации", както и принудителните "трансфери на технологии" от американски компании към техните китайски партньори.

Байдън говорѝ и за развитието на двупартиен консенсус у дома за подкрепяни от правителството инвестиции в американски изследвания и развитие, инфраструктура и образование.

„Искам да съм сигурен, че ще се бием адски, като първо инвестираме в Америка“, каза той.