Още допустими разходи на Министерството на здравеопазването за 2020 г. - за покупка на ремдесивир, както и отмяна на решение на правителството отпреди 2 седмици с искане парламентът да "подпечата" договорите, сключени досега за предпазни средства, лекарства и др. в битката с COVID-19.

Това са две от решенията на Министерският съвет от днес. 

За купуване на ремдесивир се предвиждат още до 14 млн. лв., съобщиха днес от правителството. Предишното обявено решение беше за същата сума и за купуване на 17 000 флакона от медикамента.

У нас в болници ремдесивир все така се използва при лечение на някои случаи на коронавирус. Макар че неотдавна Световната здравна организация излезе с препоръка медикаментът да не се прилага при хоспитализирани пациенти с COVID-19 - без значение какво е състоянието им. 

"Предвид извънредните обстоятелства в условията на усложнена епидемична обстановка от COVID-19 се налага своевременното осигуряване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир)", пише в съобщението на правителството за поредното отпускане на средства за медикамента. 

Припомняме, че в предишни решения имаше заявка, че отпуснатите тогава пари - в единия случай над 20 млн. лв., трябва да са за обезпечаване на доставките на ремдесивир до март догодина.  

Следващото решение от днес на властта, свързано с пандемията, също е любопитно. То гласи: 

На днешното правителствено заседание беше прието също така Решение за отмяна на РМС № 851 от 2020 г. за предложение до Народното събрание за одобряване на сключените договори за покупко-продажба и доставка на лични предпазни средства, медицински изделия, тестове за диагностика и лекарствени продукти във връзка е пандемията от COVID-19. Предмет на направеното предложение са сключени договори за покупко-продажба и доставка на лични предпазни средства, медицински изделия, тестове за диагностика и лекарствени продукти във връзка е пандемията от COVID-19, по които изпълнението е започнало, като по всички договори са направени доставки и са извършени плащания. По десет от договорите задълженията на страните са изпълнени и е извършено окончателно плащане."

Отмененото решение бе прието само преди седмица и публикувано на 24 ноември. Както Клуб Z писа, с него се искаше Народното събрание на практика за "подпечата" с гласуване - тоест да одобри действията на кабинета по сключване на общо 11 договора за доставка на лични предпазни средства, маски, тестове за диагностите, медикаменти като хидроксихлорокин, ремдесивир и антибиотици. 

Повечето от посочените договори са с компании от трети страни - тоест извън ЕС - като Китай, Турция, Южна Корея. Те са одобрени много по-рано през годината - в началната фаза на пандемията, но се появиха в информационната система на Министерския съвет преди дни. В самите решения за сключването на договорите няма посочени стойности. От началото на пандемията практиката при купуване на неща, свързани с битката с вируса, е Минитерският съвет да отпуска суми към здравното министерство и други институции с постановления. Това е позволено по силата на Закона за публичните финанси - при определени тавани на разходите. 

Припомняме, че кабинетът вече пожела и Народното събрание да поеме отговорност за очакваните разходи за доставка на ваксини. В документа, постъпил в парламента, не са посочени суми. От видеозапис в профила на премиера Бойко Борисов обаче се разбра, че прогнозната цена на бъдещите ваксини за България, които ще бъдат поръчани чрез общия механизъм за това на Европейската комисия, е около 380 млн. лв. С доставката, нужната специализирана техника за превоз и съхранение и друга логистика препаратите за имунизация срещу коронавируса може да струват на държавния бюджет над 500 млн. лв., обяви във същото видео здравният министър Костадин Ангелов. 

Днес здравният министър Костадин Ангелов, а преди дни финансовият министър Кирил Ананиев отчетоха, че до момента по дейности, свързани с битката с коронавируса, са отпуснати 2 млрд. лв. Обобщена информация с разбивка за какво се харчат парите не е представяна досега. Знае се - както каза Ангелов днес, че 80 млн. лв. на месец струват допълнителните възнаграждения за медицинския персонал, който е на първа линия в овладяването на пандемията. През януари се очаква сумата да достигне 100 млн. лв.