България ще получи 11,5 милиарда евро по оперативните програми от Общия регламент за управление на европейските фондове за териториално, икономическо и социално сближаване.

Новината обяви българският евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). Той говори след постигнатото вчера споразумение на триалога между институциите. Новаков бе преговарящ от страна на Европарламента.

Общият бюджет по регламента е 330 милиарда евро.

От парите за България 5 милиарда евро ще бъдат за регионално развитие, 2 милиарда – за инвестиции в заетостта, 1,5 милиарда – за околната среда, 1 милиард – за енергийния преход, уточни Новаков.

От тези 11,5 милиарда евро България ще осигури съфинансиране в размер на 2,5 милиарда. За целия програмен период всички региони без Югозападния ще получат общо 6,8 милиарда евро. Югозападният, който обхваща София, Перник, Кюстендил и Благоевград, ще вземе 600 милиона.

„От днес нататък държавите, общините, бенефициентите ще знаят на какви условия трябва да отговарят, за какви изисквания да бъдат подготвени, за да получат европейско финансиране. Това означава край на неяснотата. Вече е ясно как се разпределят евросредствата. А в случая говорим за 330 милиарда евро“, изтъкна Новаков.

Като най-важно постижение той посочи, че най-слабо развитите райони в ЕС ще получат 85 процента европейско съфинансиране въпреки първоначално предложените 70.

А районите в преход ще получат 70 на сто съфинансиране вместо предложените 60. Такъв район в България е Югозападният.

„Това е глътка въздух и за националните, и за местните бюджети. Те могат да пренасочат спестените средства към други места, така че да преодолеят по-бързо кризата с коронавируса“, каза Новаков.

Той е доволен, че преговарящите от всички страни са успели да гарантират прозрачност и контрол върху изразходването на средствата както по отношение на измамите, така и на единния одит и публичността и публикуването на всякаква информация в повече централизирани източници.

Най-трудното в преговорите за парите за България е било получаването на повече пари за най-слабо развитите райони, споделиха пред Клуб Z източници от София. Първоначалното предложение на ЕК е било европейско къфинансиране в размер на 70 на сто.

„Това щеше да е пагубно. Представете си общини като Якоруда, Белово, Руен. За тях това щеше да се изрази в по-малко проекти“, споделиха нашите събеседници.

Друго предимство, извоювано само за България и Румъния, е парите по програма „Свързана „вропа“ за трансевропейски коридори да бъдат запазени за двете страни за по 4 години. За останалите държави срокът е 3 години.

Помислено е и за евентуално забавяне заради пандемията на одобрението на постигнатото споразумение от Съвета на ЕС и Европарламента. Ако се стигне дотам, споразумението ще влезе в сила със задна дата, която ще остане 1 януари 2021 г.

Парите за някои държави били съществено намалени. На места това се изразявало в 15-20 на сто, изтъкнаха източниците ни.

Предвидена е и предпазна мрежа. Става дума за повишаване на нивата на съфинансиране при определени извънредни случаи.