Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че политиците, които налагат карантини или полицейски часове заради пандемията от новия коронавирус, се държат като диктатори, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той направи този коментар след като за пореден път беше питан защо почти никога не носи защитна маска и отвърна, че това е въпрос на лична свобода.

"Всеки е свободен. Който иска да носи маска и да се чувства в по-голяма безопасност, е добре дошъл да го прави", каза мексиканският президент.

Пандемичните мерки, които ограничават придвижванията на хората, "са на почит сред властите, които искат да покажат, че действат с твърда ръка, сред диктатурите", заяви Лопес Обрадор.

"Много от тях излагат на показ авторитарните си инстинкти. Най-важното нещо е да се гарантира свободата", добави мексиканският президент.

Той е против въвеждането на ограничителни мерки срещу новия коронавирус, като изтъква, че някои хора преживяват ден за ден с това, което припечелват на улицата.

Не става ясно дали като критикува ограниченията Лопес Обрадор говори за държавници на други страни, или за местни лидери в Мексико, предимно от опозиционни партии, които се опитват да въведат коронавирусни ограничения в Мексико, отбелязва АП.

Мексико подписа споразумение с Pfizer за доставка на 34,4 милиона дози ваксина срещу коронавируса, съобщи вчера здравното министерство, цитирано от Ройтерс. Страната очаква да получи 250 000 дози от ваксината този месец и ще ваксинира с предимство здравните работници.

Мексико е 11-ата страна в света по брой заразени - по данни на worldmeters към 3 декември в държавата са регистрирани 1 133 613 души, като починалите са 107 565.