Народното събрание "подпечата" решението на Министерския съвет България да участва в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

Самото правителство поиска това - а в пленарната зала министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни нуждата от парламентарно решение с нуждата "да бъде информирано обществото" и народното представителство. (В старо правителствено съобщение бе съобщено, че искането договорите да минат през решение на Народното събрание е на министъра на финансите - б.р.)

Първоначално кабинетът искаше разискванията да са при закрити врата "поради изисквания за конфиденциалност".

Все пак дебатите бяха открити, но пък по договорите и споразуменията за ваксините - 4 на брой при преговори на ЕК със 7 компании, в детайли нищо не се разбра - нито цени, нито брой ваксини, които се очакват, нито колко ще струва логистиката, нито какви разходи са направени досега и какви предстоят. 

По изброените теми единствената официална информация засега дойде чрез видео във фейсбук профила на Бойко Борисов от съвещание на 13 ноември. Тогава проф. Константин Ангелов обяви, че страната ни вероятно ще получи повече от нужните й като брой ваксини от различните видове препарати, общата им цена ще е около 380 млн. лв., а заедно с логистиката - транспорт, съхранение и т. н., разходът може да стигне 500 млн. лв. 

В парламента обаче дискусията от трибуната не бе по същество за одобрените договори и споразумения, а за ваксините за COVID-19 изобщо, за това на какви медицински факти се основава решението, безплатни и доброволни ли ще са имунизациите за българските граждани (че ще са и безплатни, и доброволни се повтаря постоянно и от здравния министър, и от премиера - б.р.) и въобще за мерките на властта срещу коронавируса. 

От БСП настояха да се представи план на правителството за имунизации. Докато течаха дебатите, от Министерския съвет дойде съобщение, че такъв е одобрен. А готовността на документът бе анонсиран ден по-рано от министъра заедно с появата на нов координационен съвет по организацията на ваксинацията.

И днес в залата министър Ангелов увери:

"Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна за всички български граждани. Ваксината ще е доброволна. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България. Ще се поставя след информирано съгласие."

ГЕРБ обаче отказа да запише това в решението на Народното събрание изрично. Предложението дойде от Корнелия Нинова от БСП. А защо ГЕРБ гласува против? По думите на Александър Иванов от ГЕРБ предложението е "чудовищна манипулация" и на никого не му е хрумвало имунизациите да се плащат от гражданите. А от БСП си играели със страховете на хората. 

Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че с предложеното решение на Народното събрание се дава шанс на българите да се ваксинират.

„Много моля, бъдете отговорни и да дадем възможност на правителството да изпълни тази своя задача. С внушения и послания, които всяват разединение и страх, по никакъв начин няма да бъдем полезни на българските граждани“, посочи тя.

НС вече ратифицира споразумението, с което ЕК се упълномощава да предлага на участващите държави членки и да сключва от тяхно име предварителни споразумения за покупка на ваксини ("Advance Purchase Agreement") - още през юли. Така и от мотивите на правителството не стана ясно кое точно налага днешното решение. И при положение, че ратификация вече има - защо се налага депутатите да "дават тази възможност" на властта за сключени от нея вече договори и споразумения.

Различни депутати от БСП отправяха към управляващите и присъстващия в залата министър обвинения за несправяне с овладяването на пандемията. Посочиха, че страната ни през ноември се намери и челото на класациите по смъртност от коронавирус на база двуседмична статистика, че "хора умират по стълбите на болниците", няма навременна медицинска помощ и т. н. Това ядоса Дариткова, която на твърденията за хаоса в болничното лечение отвърна, че "за някои парламентарни лидери бързо се намери легло, докато други трябва да чакат" - очевидно намеквайки за Нинова, на която се наложи да се лекува в болница от COVID-19 (във ВМА - б.р.). Не се разбра как казаното от Дариткова опровергава тезата на опозицията, че на пациенти се налага да чакат за лечение. 

Гласуването мина, парламентът одобри правителствените действия за набавяне на ваксини, а здравният министър благодари в заключение за подкрепата. Но реши и той да отговори на опозицията: 

"И аз се замислям какви са причините за смъртността... От тази трибуна гражданите бяха разубеждавани да носят маска! Ако в тази криза не покажем единство и всички да вярваме в правотата на мерките - дистанция, дезинфекция, мерки - няма да стигнем доникъде", заключи той.

А Георги Свиленски от БСП му припомни, че самият той като министър му е пратил отговор, че в пленарната зала носенето на маски било задължително - според начина, по който е написана заповедта за противоепидемични мерки в частта с маските на закрити обществени места. 

Към момента ЕК води преговори със седем компании, има сключени споразумения с три - AstraZeneca, Sanofi и Janssen Pharmaceutica NV, и предстои сключване на такова с Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand. По видове ваксините са три - аденовирусни (AstraZeneca и Janssen), антигенни (Novavax, Sanofi) и РНК ваксини (CureVac, BionTech). От мотивите към внесения от правителството в парламента проект за решение се разбра, че България първоначално се е отказала от общите европейски преговори и доставки на един от бъдещите препарати срещу коронавирусната инфекция - този на белгийската компания Janssen, каквато процедура по отказ е предвидена в споразумението между ЕК и отделните страни членки. Впоследствие обаче от Брюксел е дошло писмо, че България е единствената страна сред всички, която е направила това. Затова и правителството "размисля" - но тъй като вече е обявило, че се отказва от общата европейска поръчка, новото включване ще стане чрез споразумение с друга страна от ЕС, която да поръча ваксини и за нас.