Обещаните ваксини срещу COVID-19 са "феноменални" и "потенциално променящи играта", заяви в четвъртък европейският директор на Световната здравна организация Ханс Клюге, ден след като Великобритания стана първата западна държава, която одобри за употреба една от първите готови инжекции, предаде Ройтерс.

Великобритания одобри ваксината COVID-19 на Pfizer Inc, разработена с немския производител BioNTech, изпреварвайки света в надпреварата за започване на най-важната програма за масово инокулиране в историята.

Говорейки от Копенхаген, Клюге каза, че доставките на ваксини в началото ще бъдат много ограничени и че страните трябва да решат кой получава приоритет, въпреки че СЗО цитира и "нарастващ консенсус", че първите получатели трябва да бъдат възрастни хора, медицински работници и хора с придружаващи заболявания, както Великобритания планира.

Новият коронавирус все още има потенциал да причини „огромни щети“, каза Клюге, но „бъдещето изглежда по-светло“, тъй като други кандидати за ваксина, включително от Moderna и AstraZeneca, също са дали положителни резултати при изпитанията.

„Колкото повече кандидати имаме, толкова повече са възможностите за успех“, каза Клюге на брифинг. „Ваксините, комбинирани с други мерки за обществено здраве, довеждат до края на острата фаза на пандемията и възстановяването на икономиките“.

В отговор на бързото одобрение на ваксината на Pfizer от Великобритания собственият регулаторен орган на ЕС заяви, че неговата по-дълга процедура за одобрение е по-подходяща и изисква повече доказателства. Одобрението от ЕС и отделно САЩ може да дойде в рамките на дни или седмици.

Камион чака пред товарна рампа на завода на Pfizer в Пуурс, Белгия. Снимка АП / БТА

Служител на СЗО, попитан за разликите между регулаторни процеси, каза, че СЗО и Европейската агенция по лекарствата са помолили Великобритания да сподели документи, които тя е използвала в своето одобрение, за да ускорят собствените си оценки.

СЗО вече е получила данни от Pfizer и BioNTech за ваксината и ги преглежда с оглед „възможно листване за спешна употреба“, което може да бъде еталон за използване от други държави.