Основните американски борсови индекси продължават да нарастват в последните дни, като само до вчера вечерта българско време най-широкият - S&P 500, се движеше към рекордни върхове от месеци. Същото движение бележи и технологичният Nasdaq. Междувременно т.нар. сини чипове на Dow Jones отново преминаха психологическата граница от шокиращите 30 000 пункта. 

Последният добави 180 пункта само за вчерашния ден и ако продължи да се движи така, то той скоро вероятно ще премине своя абсолютен рекорд от 30 116 пункта.

И ако това не ви говори много, то припомняме, че индексите отразяват средното ниво на цените на акциите на групи компании, търгувани публично по фондовите борси. Тоест всеки индекс, специализиран в определена група акции, показва дневното им движение. Доскоро се смяташе, че големите американски индекси показват сравнително точно състоянието на икономиката в страната. 

Причината за поредното покачване на стойностите, очаквано, е надеждата, че коронавирусните ваксини ще допринесат за бързо икономическо възстановяване през следващата година. Инвеститорите изпитват нивата на риска и заради очакваното бързо споразумение между демократи и републиканци относно новия пакет икономически антикризисни мерки на стойност от почти 1 трилион долара. 

Освен това фактите показват, че справянето с безработицата върви по-добре от очакването, продължава да се разширява базата на бизнес активността във всички щати, и то въпреки продължаващата пандемия.

Именно последното е проблемно в очите на много експерти, които се притесняват, че инветиторите надуват балон на пазарите, игнорирайки тотално все по-тежката пандемична обстановка не само в САЩ, но и по света.

През последните 24 часа броят на починалите от COVID-19 в страната отчете рекордните 3157, достигайки общо 272 799 от началото на пандемията, според последни данни на института "Джонс Хопкинс".

В същото време новозаразените с коронавирус през последното денонощие се увеличиха с 200 000, с което общият им брой от началото на пандемията в САЩ достигна 13 924 374, от които досега 5 322 128 успяха да се възстановяват от опасния вирус, пише БНР. 

Струва си да се отбележи, че докато на Уолстрийт изглежда слънцето не е спирало да грее надеждите на инвеститори и търговци, то в Европа нещата са по-различни. Местните индекси завършиха вчерашния ден с доста разнопосочни сигнали, очаквайки подробни планове за ваксинация в големите държави. В същото време обаче Европа се тревожи и за приключване на драмата "Брекзит" заради твърде различните сигнали, които идват от преговорите.