Москва обвини днес България и Румъния, че са предоставили териториите си като площадки за евентуални удари срещу Русия. Българското външно министерство отхвърли обвиненията, наричайки ги необосновани, предаде бТВ.

"Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разпоагат оръжия за нападение - каза на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от бТВ - По време на ученията се разработват сценарии, които предвиждат удари, вкючителни на руска територия".

Русия се безпокои от увеличената активност на НАТО в Черно море, каза говорителката. По думите ѝ тя подкопава регионалната стабилност. Силите на НАТО все повече присъстват в пристанищата в Черно море, увеличават се полетите на разузнавателни самолети и на безпилотни апарати на Алианса, каза Захарова.

"Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави - каза още говорителката. - Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави".

Три от черноморските държави са членки на НАТО. Турция - от 1952 г., а България и Румъния - от 2004 г.

"България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава - отговори българското външно министерство. - Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО в защита на населението и териториите на страните членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми".