Досега не сме се издънвали във ваксинационната ни политика. Това заяви пред "Тази събота" по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че мерките в България са били предприети, за да спечелят време преди да пристигнат ваксините.

"Ваксините няма да са опасни за здравето, опасни могат да са с това, че да създадат само за една година имунитет или да създадат имунитет, с който да се заразиш, но да го изкараш по-леко", обясни проф. Кантарджиев и уточни, че с нетърпение чака препаратите, за да се ваксинира.

Той увери, че всички граждани на ЕС ще имат равен достъп до ваксините.

"Това е една солидарна политика на Европейската комисия, така че всички европейски граждани да имат равен достъп до ваксини", каза проф. Кантарджиев и допълни, че в държави като Германия и Нидерландия хората не са толкова скептични срещу ефикасността на препаратите.

Той уточни, че у нас се чакат три вида ваксини: На основата на информационна РНК – инжектирана, тя влиза до най-близките клетки в организма и я кара да произвежда антитела срещу вируса; На основата на друг вирус, в който е закодиран COVID-19 (такава е руската ваксина); На основата на готов белтък от антиген. 

Проф. Кантарджиев посочи, че последните са най-подходящи за хора с придружаващи заболявания и за рисковите групи. Той добави, че компанията „Модерна“ от години произвеждат ваксини по РНК технологията, които са с доказана ефективност.

"Ваксините са спасили много хора и се надявам сега да направим така в обществото, че да се създаде един имунитет и да отпадне този страх от заразяване, да спрем с това пълнене на болниците", допълни експертът.

Той заяви, че през следващите два месеца у нас ще пристигнат ваксини от първия тип (РНК), а те са най-подходящи за работещите в здравни заведения, Бърза помощ и фармацевтите. Кантарджиев многократно призова медиите да спрат да дават трибуна на неспециалисти, които свалят доверието от ваксинирането.

"Като някой се изцепи по телевизията: „няма да се ваксинирам“ и 20 хил. души, които го гледат си казват: „и аз няма да се ваксинирам“. Засега контакт с вируса са имали около 10-15% от населението, за имунитет трябва да има някъде около 70% от населението, за да падне разпространението и да започнем да хващаме отделни клъстери", каза още той

Според него, ако резултатите от бързите тестове се приравнят към PCR-ите, то случаите със сигурност ще се увеличат. Но при положителен антигенен тест, ще трябва да се докаже и с PCR.

Проф. Кантарджиев обясни, че от 14 ноември страната ни се намира в плато на заболеваемостта, а в София случаите са с около 25% по-малко през последната седмица. Той посочи, че ако мерките се разхлабят преди Коледа, хората трябва да бъдат внимателни, да ходят на пазар с маски и да спазват дистанция.