СИМОНА РУСЕВА

Руският президент Владимир Путин напусна днес демонстративно срещата на върха на Г20 в австралийския град Бризбейн. Той дори не изчака подписването на протокола, нито заключителния прием.

Дали апетитът му е преминал? Или е бил прекалено уморен?

Според Путин било вярно второто. Преди да напусне хотела той заяви, че  утре бил на работа и му трябвали поне 4-5 часа сън. Нямало никакви други причини за преждевременното му отлитане за Москва.

Според руски медии обаче президентът Путин бил крайно недоволен от протичането на срещата на върха на лидерите на страните от Г 20 – най-развитите държави и най-бързо развиващите се. 

Стопанинът на Кремъл не можел да приеме, че акцентът бил преместен от икономическата върху политическата тематика, при която фокусът бил насочен върху кризата в Украйна.

Преди официалното откриване на срещата в Бризбейн вчера президентът на САЩ Барак Обама остро осъди руската агресия в Източна Украйна и я нарече “заплаха за света”.

Снощи германската канцлерка Ангела Меркел и Владимир Путин разговаряха близо 4 часа в неговия хотел “Хилтън” в центъра на Бризбейн, превърнат в истинска крепост. Три часа и половина двамата разговаряха на 4 очи, след това се присъедини и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Още няма информация за обсъжданите теми. Вън от съмнение обаче е, че се е говорило за руската политика спрямо Украйна. Със сигурност Путин е засегнал наложените от ЕС и САЩ санкции спрямо Русия. Неговата позиция е, че рано или късно те ще се превърнат в бумеранг за Запада.

Леко открехна завесата Путин преди да поеме днес за Москва, заявявайки, че не виждал сближаване на позициите със Запада. Конфликтът вредял и на двете страни. Той обаче все още не бил загубил надежда за намиране на мирно решение. Сега най-важното било да се помогне на хората в кризисния район – Донбас.

Веднага след изявлението на Путин от Москва дойде съобщение, че Русия изпраща за Източна Украйна хуманитарен конвой от 74 камиона. Първите 20 тази заран пресекли границата, други 54 били на път за Донецк.

Украйна ще е основна тема и на утрешната среща в Брюксел на външните министри на държавите от ЕС, обяви днес за в. “Ди Велт” германският дипрломат номер 1 Франк-Валтер Щайнмайер. Ще се обсъжда налагането на санкции на руските сепаратисти. Целта била да се пресече възможността да имат достъп до набъбналите им банкови сметки, както и да се ограничи възможността им да пътуват из Европа. Не било планирано обаче обсъждането на нови санкции спрямо Русия.

“Това сега не е на дневен ред”, заявява Щайнмайер.

Подобна позиция зае и Барак Обама. На днешната заключителна пресконференция в Бризбейн президентът на САЩ посочи, че вече наложените санкции били достатъчно болезнени за Русия. Въпреки това съюзниците непрестанно обмисляли какъв натиск да се упражни върху Москва, ако това се наложело.