Двете най-големи планети в Слънчевата система - Юпитер и Сатурн - ще са толкова близо една до друга на небето в следващите седмици, че ще образуват визуален феномен - "двойна планета". 

Макар да са на милиони километри разстояние една от друга, спрямо нас двата газови гиганта ще са почти изравнени. Това се случва на всеки 20 години - Юпитер обикаля Слънцето за 12 години, Сатурн - за 30 години. Но близостта, която ще има на небосвода сега - под 0,1 градуса - се е случила последно през 1226 г. 

Другата добра новина е, че и двете планети са лесно забележими в нощното небе. Юпитер в момента е по-ярка от всяка звезда, а Сатурн също е видима с просто око. Дори аматьорски телескоп би направил наблюдението на феномена напълно възможно.

В следващите три седмици планетите ще станат все по-близки и по-близки, докато практически се пресекат на 21 декември. Ключова разлика от звездите е, че планетите имат консистентна яркост, докато звездите примигват - тъй като едните светят с отразена светлина от едва няколко милиона километра, докато другите са със собствена светлина на светлинни години разстояние.

Следващия път, когато ще можем да видим подобен феномен, е около 2400-та година.