Световната икономика е в най-лошото си положение от две години насам, показва проучване на Блумбърг сред водещи международни инвеститори. 38 от анкетираните са описали състоянието на световната икономика като влошаващо се, като процентът е два пъти по-висок, отколкото при провелото се през юли подобно изследване и е най-нисък от септември 2012 г., когато Европа беше в рецесия.

По-голямата част от притесненията са насочени към еврозоната. Почти две трети от инвеститорите смятат, че икономиката й се влошава. 89% поддържат позицията, че дефлацията ще продължи да спира развитието на икономиката и през следващата година.

Освен това повече от половината инвеститори смятат, че икономиките на страните от групата БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай, също ще изпитат затруднения. През юли само 36% споделяха това мнение.

Забавянето на китайската икономика се задълбочи през октомври, като индустриалното производство нарасна със 7,7% на годишна база - втората най-ниска стойност от 2009 г.

Засега единствената светла точка на хоризонта са САЩ, като две трети от анкетираните смятат, че състоянието на икономиката й се подобрява, а половината са на мнение, че капиталовият й пазар ще е сред най-доходоносните през следващата година.